A group of people thought to be migrants on the beach in Dungeness, Kent, after being rescued in the Channel by the RNLI following following a small boat incident

PA Media

Nestalo je oko 20 odsto dece iz Albanije koje je zbrinulo Okružno veće Kenta jer su u Veliku Britaniju stigli bez pratnje, otkriva BBC.

Engleski okrug Kent, koji se nalazi najbliže francuskoj obali i luci Kale odakle čamcima u Britaniju stižu migranti, zbrinuo je 197 maloletnika iz Albanije za prvih deset meseci ove godine, od kojih se 39 vodi kao nestalo.

U Ekpat UK, organizaciji za zaštitu dece od eksploatacije, smatraju da su brojke „veoma zabrinjavajuće.“Iz Okružnog veća kažu da su blisko sarađivali sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i policijom na zaštiti ranjive dece.Podatke o nestaloj deci dostavljeni su BBC-ju po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

Okružno veće Kenta navodi da je preuzelo brigu o 197 maloletnika iz Albanije, prethodno registrovanih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u periodu između 1. januara i 31. oktobra.Njih 39 se vodilo kao nestalo na dan 7. novembra. Dodaju da su neki od njih u međuvremenu napunili 18 godina.Od početka godine, u Veliku Britaniju su čamcima stigle 44.122 osobe – znatno više nego 2021. kada ih je došlo 28.461.

U registracionom centru Manston u Kentu u jednom trenutku bilo je 4.000 ljudi, duplo više nego što kapaciteti ovog centra dozvoljavaju.

Među tražiocima azila koji su nedavno stigli u Veliku Britaniju, raste broj obolelih od difterije, što dodatno zabrinjava.

Vladin plan da neke tražioce azila pošalje u Ruandu je za sada zaustavljen zbog tužbi.


Analiza: Sajmon Džouns, BBC reporter

Za okružne vlasti koje su preuzele ulogu staratelja dece, nestanak samo jedne mlade osobe je previše.

Za Okružno veće Kenta, da ne zna gde je 39 albanske dece o kojima je preuzelo brigu, mora biti izrazito zabrinjavajuće.

U Veću kažu da je ponekad veoma teško sprečiti dete da nestane.

Pokušavaju da identifikuju decu koja su u riziku od izrabljivanja, a kada nestalo dete bude pronađeno, sprovešće istragu kako bi se izvukle pouke.

Sigurno je da su pod pritiskom poslednjih godina zbog broja dece koju su prihvatili, ponekad odbijajući da ih prime još navodeći da su kapaciteti pred pucanjem.

Sada se sve više dece bez pratnje šalje u druge delove zemlje. Ali izazov da se ona zaštite od potencijalnih pretnji i dalje je veoma stvaran.


Više od 12.000 migranata iz Albanije je stiglo u Veliku Britaniju preko Lamanša ove godine – povećanje od 4.000 odsto u poređenju sa 2021.

Robert Dženrik, ministar za migraciona pitanja, rekao je da je na nekim čamcima bilo 80 odsto ljudi iz Albanije.

Kako je rekao, 80 odsto onih koji su prešli Lamanš u malim čamcima dolaze iz Albanije.

Laura Duran, šefica politike, zastupanja i istraživanja u organizaciji Ekpakt, smatra da je broj nestale dece izrazito visok.

„Zaista smo zabrinuti jer mogu postati žrtve izrabljivanja ili trgovine ljudima.

„Mogu biti radno izrabljivani u različitim industrijama poput građevine ili pranja automobila ili zloupotrebljeni za distribuciju droge ili na farmama kanabisa, a mogu biti i seksualno eksploatisani“, dodaje.

One man lies on the floor under a pink blanket while another sits on a sofa near a bookcase

BBC
Migranti se odmaraju u neimenovanom objektu Ministarstva unutrašnjih poslova u Kentu

U saopštenju Okružnog veća Kenta navodi se da je uočen značaj porast broja albanske dece bez pratnje koja stižu na zbrinjavanje.

„Iako su sva deca bez staratelja koja traže azil u opasnosti od eksploatacije, istraživanja i iskustva nam govore da su pojedine nacije posebno ranjive i vrlo brzo mogu da nestanu lokalnim vlastima.

„Okružno veće Kenta primenjuje postojeće bezbednosne protokole, a pokrenulo je i saradnju između agencija kako bi se rizici po ovu decu umanjili koliko god je to moguće“, piše u saopštenju.

„Veće nastavlja da aktivno brine o svoj deci tražiocima azila koja su bez pratnje i pod njegovim okriljem.“


Pogledajte priče izbeglica koji beže iz Francuske u Englesku, preko Lamanša

Priče izbeglica koji beže iz Francuske u Englesku, preko Lamanša.
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari