Bozovic

Media Centar Beograd

Vladimir Božović, ambasador Srbije u Crnoj Gori proglašen je za nepoželjnu ličnost (persona non grata) i od njega je zatraženo da napusti zemlju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Podgorici.

Nekoliko sati posle odluke iz Podgorice, stigao je i odgovor Beograda, pa je, kako navodi RTS, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića proglasilo personom non grata i dalo mu rok od 72 sata da napusti zemlju.

Podgoričke Vijesti citiraju odluku u kojoj se navodi da se Božoviću zamera „kontinuirano mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore“, kao i ponašanje i izjave koje su, kako se tvrdi, nespojive sa diplomatski standardima.

On je, tvrde iz Ministarstva, prethodno više puta pismeno i usmeno upozoren na to.

„Juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao ‘oslobođenjem’ i ‘slobodnom voljom’ crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“, navodi se u saopštenju.

Božović je u petak rekao da „velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu, kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom“.

Tvrdi se i da je Božović tako „unizio“ Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, ukinut dotadašnji suverenitet države.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obaviestilo zvanični Beograd, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću.

Crna Gora bi sledeće nedelje trebalo da dobije novu vladu, prvu od uvođenja višestranačja 1990. u kojoj se neće naći Demokratska partija socijalista.

Ko je Vladimir Božović?

Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom Nikšiću, a diplomirao je na Pravnom fakuletetu u Beogradu.

U biografiji, koja je objavljena na sajtu Istinomer, navodi da je karijeru započeo 1995. godine kao pripravnik u Beogradu, Srbiji i Milvokiju, SAD, a da je dve godine kasnije započeo vlastitu praksu.

Od 2004. do 2007. godine bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i generalni inspektor Odeljenja za javnu bezbednost.

Početkom 2007. odlukom Vlade Srbije prestala mu je funkcija načelnika službe koja se bavi ispitivanjem zloupotreba u policiji.

Od aprila do novembra 2012. godine radio kao savetnik ministra u kabinetu ministra unutrašnjih poslova, a od novembra 2012. do maja 2014. bio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova zadužen za unutrašnju kontrolu i međunarodnu saradnju.

Takođe, navodi da je bio i savetnik ministra u kabinetu ministra unutrašnjih poslova od maja 2014. do maja 2015. godine.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Za ambasodora Srbije u Podgorici imenovan je početkom decembra prošle godine.

Crnogorac

Getty Images

Šta je Podgorička skupština?

Podgorička skupština predstavljala je narodno predstavništvo Crne Gore po završetku Prvog svetskog rata.

Zasedala je od 24. do 29. novembra 1918. godine u Podgorici.

Na njoj je doneta odluka o zbacivanju kralja Nikole i dinastije Petrovića Njegoša u korist dinastije Karađorđevića koja je vladala u Srbiji.

Takođe doneta je odluka o ujedinjenje Crne Gore sa Kraljevinom Srbijom i iskazivanje podrške ujedinjenju svih Srba, Hrvata i Slovenaca u jedinstvenu jugoslovensku državu.

Sa ovim odlukama se nije slagao deo stanovništva koji je podržavao svrgnutog kralja Nikolu.

Crna Gora je od tada do 2006. bila u različitim oblicima državnih zajednica – Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, socijalističkoj Jugoslaviji, Saveznoj republici Jugoslaviji i državnoj zajednici Srbije i Crne Gore.

U maju 2006, glasanjem na referendumu, birači su odlučili da Crna Gora opet postane samostalna država.

Skupštinu Crne Gore je u novembra usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore.

Šta znači izraz persona non grata?

Ovaj izraz doslovno znači „nepoželjna osoba“, a koristi se u diplomatiji sa specijalizovanim i pravno definisanim značenjem.

To znači da je odlukom vlade, tom čoveku zabranjen ulaz u određenu zemlju ili ostanak u njoj i da prestaje da uživa diplomatski imunitet.

Po članu devet Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, država prijema može „u svakom trenutku, bez obaveze da obrazloži odluku“ da proglasi bilo kog članak diplomatskog osoblja za personu non grata.

Nepoželjna osoba se time proglašava za neprihvatljivu, i obično biva opozvana u matičnu zemlju.

Institut persona non grata se između ostalog koristi za izbacivanje diplomata osumnjičenih za špijunažu, aktivnosti u neskladu sa njihovim statusom ili kao simbolični pokazatelj nezadovoljstva.


Pogledajte video o tome kako iskopavanja peska nanose štetu Adi Bojani

Ada Bojana: Nestaje li jedno od omiljenih letovališta u Crnoj Gori
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.