Foto: Danas

Na placu između njihovih dvorišta investitor je, bez ijedne dozvole, izgradio višespratnicu tik uz njihove zidove. Na dvema porodičnim kućama, zbog nepropisnog zidanja, oštećeni su temelji, vlaga prodire u prizemne prostorije i podrume, a dvorišne ograde su potpuno porušene.

Iako je gradilište zvanično odavno zatvoreno, a rešenje o rušenju pravosnažno još od 2015. godine, „divlja“ zgrada je gotovo završena a priprema se i useljavanje prvih stanara. Uprkos tome što slučaj pred sudom još nije okončan, a rešenje problema se ne nazire jer o rušenju nelegalnog objekta nema ni pomena, gradska građevinska inspekcija je predmet, bez objašnjenja, već arhivirala.

Kako svedoče Mirjana i Biljana, čim je počelo iskopavanje za temelje, postalo je jasno dokle će zgrada da doseže, kao i koliko je investitor odstupio od prvobitnog plana.

– Radnici su počeli da kopaju tik uz naše kuće, za šta nisu imali našu saglasnost. Investitor nije obezbedio naše objekte, temelj moje kuće je podkopan, pocepana je izolacija temelja, betonsko stepenište je polupano a dvorišta su razgrađena. Sada temelj moje kuće visi nad praznim prostorom. Oni su to navodno obezbedili, tako što je napravljen zidić od ciglica, a između je rupa širine 10 centimetara ispunjena vlažnim peskom. Zbog toga se voda sliva u temelje i ulazi u dnevnu sobu, dok je komšinici voda prodrla u podrum – priča Mirjana i dodaje da od kada je gradnja počela, njena porodica „ni u dvorište ne može da izađe“.

Nakon što su Mirjana i Biljana 2014. slučaj prijavile opštinskoj ali i gradskoj građevinskoj inspekciji a inspektori izašli na teren, doneto je rešenje da se radovi obustave, a građevinska dozvola izmeni zbog odstupanja. Međutim, kako investitor to nije uradio u zadatom roku, inspekcija je naložila da se uklone svi delovi zgrade koji odstupaju od prvobitnog projekta. Gradilište, ipak, nije zatvoreno.

A prema idejnom projektu koji je sadržan u lokacijskoj dozvoli, odstupanja su bila ogromna. U tom dokumentu navedeno je da stepen zauzetosti parcele može da iznosi samo 50 odsto, da udaljenost građevinskog objekta od ulice treba da bude tri metra, od bočnih granica parcele najmanje 1,5 metar sa jedne i 2,5 metra sa druge strane, a od bočnog susednog objekta najmanje četiri metra.

– Predviđeno je da zgrada ima podrum, sprat i potkrovlje. Investitor je sazidao podrum, prizemlje, sprat i potkrovolje. Umesto predviđenih devet stanova sada je tu 20 stambenih jedinica, a čak su i namesto garaža izgrađeni stanovi- navodi Biljana a potvrđuje i obimna dokumentacija u koju je novinarka Danasa imala uvid.

Ona napominje i da je privremene mere inspekcija donela i drugi put, 2015. godine, ali da investitor ni u jednom trenutku nije prestajao sa radovima, što je i uneto u inspekcijski zapisnik.

U međuvremenu, zbog narušavanja stabilnosti objekata na susednim parcelama i ozbiljnih oštećenja na kućama, Biljana i Mirjana su pred Prvim osnovnim sudom pokrenule postupak za naknadu štete i rušenje objekta, a protiv investitora i njegovih saradnika podnele krivične prijave.

Iako se investitor žalio Upravnom sudu, rešenje o rušenju je potvrđeno i postalo pravosnažno. Zbog lažno navedenih podataka, dovedena je u pitanje i lokacijska dozvola, koju je Sekretarijat za urbanizam 2015. i poništio.

Naime, u dokumentu je navedeno da je podnosilac naveo netačne podatke, jer na topografskom planu nije prikazao postojanje susednih objekata, kao i da vlasnici tih kuća nisu dali saglasnost za izgradnju sporne zgrade.

Lokacijska dozvola je, nakon žalbi, postala i pravosnažno poništena, a krajem 2016. nadležne institucije poništavaju i građevinsku dozvolu, jer nije u skladu sa generalnim urbanističkim planom, navedeno je u rešenju. Sada bez lokacijske i građevinske dozvole, „divljem“ objektu odbijen je i zahtev za legalizaciju, što znači da budućim stanarima, ukoliko ih bude bilo, neće moći da bude ni struja priključena.

Na papiru, gradilište je zvanično zatvoreno, i to je informacija koju su Mirjana i Biljana dobile u Sekretarijatu za inspekcijske poslove. U stvarnosti, zainteresovani kupci već razgledaju gotovo završene stanove. Osim što su oštećenja na njihovim kućama vremenom sve ozbiljnija, kako kažu, njihove porodice se osećaju kao da nisu u svojim domovima.

Ograde su razvaljene, radnici se svakodnevno šetaju po njihovim dvorištima. Terase nove zgrade udaljene su manje od pola metra od njihovih, prozori „gledaju“ jedni u druge, dok su u potkrovlju prozori otvoreni na metar ili dva iznad Mirjaninog dimnjaka. Ulaz u zgradu sabijen je na metar i po od komšijske ograde, a pojedini delovi građevine gabaritom i prelaze liniju placa.

Krajem prošle godine, Biljana i Mirjana poslale su zahtev nadležnom Sekretarijatu da se predmet formira a gradilište zapečati, jer je po poslednjoj informaciji koju su dobile, slučaj arhiviran. One su se za pomoć obraćale i drugim nadležnim institucijama na svim nivoima, ali je rešenje problema izostalo.

„Nemamo više kome da se obratimo, osećam se bespomoćno i poniženo, običan građanin je u ovoj zemlji pred silom i bahatošću potpuno nezaštićen, iako je zakon i sud iza njega, a institucije se ne obaziru na naše molbe i rešenja koja su same donele“, rezignirana je jedna od naših sagovornica.

Nijedna od pomenutih institucija nije odgovorila na pitanja koja je Danas uputio, pa nema zvaničnog odgovora ko je zadužen za izvršenje rešenja o rušenju, kada se i da li rušenje bespravno podignute zgrade može očekivati i iz kojih razloga je slučaj, koji je još u sudskoj proceduri, završio u arhivi.

Povezani tekstovi