Željko Milković samoinicijativno je podneo zahtev za smenu, kao su preneli mediji, a prema za sada nepotvrđenim informacijama, on će nastaviti da obavlja funkciju direktora JKP „Javno osvetljenje“.

Na čelu GSP “Beograd” od sada će biti Radiša Momčilović, koji je u tom preduzeću bio izvršni direktor za saobraćaj.

Podsetimo, Danas je prema nezvaničnim saznanjima, u maju ove godine, objavio da je generalni direktor GSP Beograd smenjen, a da bi na njegovo mesto, prema takođe nezvaničnim informacijama trebalo da dođe dosadašnji finansijski direktor Dejan Krstović, koji je javnosti poznat kao član obezbeđenja SNS koji je tokom inauguracije predsednika Srbije nasilno sklanjao novinare sa tog skupa, među kojima i novinarku Danasa Lidiju Valtner.

Osim ostavke Milkovića, sa funckije se povukao i Sekretar za javni gradski prevoz, Uglješa Mitrović, čiju je ostavku gradsko veće prihvatilo. Na ovoj poziciji od sada će se, kao vršilac dužnosti, nalaziti Jovica Vasiljević, koji je radio u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Skupština grada Beograda raspisala je konkurs za izbor direktora u čak 15 javnih preduzeća, budući da aktuelnim rukovodiocima ističu mandati, neki su u v.d. statusu, a neke fotelje su i upražnjene.

Direktori su potrebni u JKP „Gradske pijace“, JP „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“, JKP „Gradska čistoća“, JP „Ada Ciganlija“, JKP „Zelenilo Beograd“, JKP „Beograd-put“, JVP „Beogradvode“, JKP „Beogradske elektrane“, JKP GSP „Beograd“, JP „Hipodrom Beograd“, JKP „Javno osvetljenje“, JKP „Parking servis“, JKP „Pogrebne usluge“, JP „Sava centar“ i JP „Gradsko stambeno“.

Na mestima vršilaca dužnosti direktora trenutno se nalaze Bojan Bajagić u preduzeću „Gradske pijace“, Veljko Rosić u „Hipodromu Beograd“, dok preduzeće „Gradsko stambeno“ nema direktora.

Konkurs za novog direktora nije raspisan samo u JKP „Vodovod i kanalizacija“, JP „Veterina Beograd“ i JKP „Infostan“, jer su direktori na tim mestima naknadno birani, te njihov mandat i dalje traje.

 

Izbor prvo u najproblematičnijim preduzećima

Iako je konkurs raspisan za većinu javnih preduzeća i još uvek nije zatvoren, i pre nbjegovo isteka nastupile su promene direktora preduzeća koja su finansijski najproblematičnija. To su dugogodišnji gubitaši – GSP “Beograd” i JP “Sava centar”. Na čelu “Sava centra” do skoro se nalazio, u v.d. Stanju, Đorđe Mazinjanin, koga je Skupština Grada na jednom od poslednjih zasedanja ponovo izabrala na tu funkciju. Zatim je usledio GSP i jučerašnja Milkovićeva ostavka, a zanimljivo je i što on prelazi na čelo JKP “Javno osvetljenje”, preduzeća koje je poslednjih godina možda i najviše kritikovano uz optužbe za malverzacije sa nabavkom novogodišnje rasvete.