Gradska vlast ne želi raspravu o “Beogradu na vodi” 1Foto: FoNet

Odbornici gradskog parlamenta sastali su se danas kako bi raspravljali po samo četiri tačke dnevnog reda – glavna je bila imenovanje ulice po Tedoru Herclu, jednom od otaca ideje modernog Izraela, koji je deo života proveo u Beogradu, odnosno Zemunu, zbog čega mu je ukazana čast da jedna prestonička ulica nosi njegovo ime. Pored toga, odlučivalo se o mandatima odbornika, članovima školskih odbora i direktoru JP “Sava Centar”.

Predstavnici opozicije smatrali su da dnevni red ne sadrži jednu od najvažnijih aktuelnih tema u gradu, te da odbornici treba da održe raspravu o projektu “Beograd na vodi”, nedavnom useljenju u prve zgrade ovog kompleksa i aferama koje se za to vezuju.

Nikola Jovanović, šef odborničke grupe “Savez za Srbiju” tražio je da se dnevni red dopuni preispitivanjem i ukidanjem odluka o projektu „Beograd na vodi“, ali i zahtevao da gradska vlast objasni građanima koliko su prihodovali od izgrađene dve zgrade – kule koje su nedavno otvorene.
„U pristojnim državama predsednik države i gradonačelnik otvaraju objekte od javnog interesa škole, bolnice, aerodrome, a ne privatne objekte. Kako je moguće da uložimo 120 hektara zemljišta vrednog milijardu i po evra, a strani partner upiše 22.000 evra, obeća 150 miliona evra, a onda smo mi vlasnici 32 odsto, a on 68 odsto“, rekao je Jovanović na sednici.
On je pitao gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića zašto vrednost tog zemljišta nije procenjena i zbog čega za to zemljište nije raspisan tender i pozvao ga da kaže koliko je Beograd prihodovao od izgradnje dve stambene zgrade u okviru tog projekta i kako je u interesu grada da centar Beograda postane privatna svojina „opskurnog investitora“.
„Da li smo se obavezali zbog ‘Beograda na vodi’ da o trošku poreskih obveznika raščistimo zemljište, opremimo ga, srušimo Stari tramvajski most i uklonimo Železničku stanicu“, rekao je Jovanović i dodao da je aktuelna gradska vlast „zbog slike pacova“ ukinula Železničku stanicu u centru grada.
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da opoziciju “boli” projekat “Beograd na vodi” ali da su za ovo sednicu “promašili temu”.
– Ovde ima pokušaja da se ova sednica pretvori u raspravu oko koje ova skupština ne može da raspravlja. Ružno je skrnaviti svečanu sednicu gde treba govoriti o Teodoru Herclu. Narodna skupština je donela poseban prostorni plan o nadležnostima vezanim za „Beograd na vodi“, gradska ništa nije donosila, što odbornik očigledno ne zna, istakao je Vesić osvrćući se na predlog Jovanovića.

Jovanovićev predlog za dopunu dnevnog reda tačkom o preispitivanju projekta izgradnje u zoni Savskog amfiteatra, većinom glasova nije prihvaćen posle čega je predložena pauza.

Takođe, Skupština grada usvojila je i rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u jednom broju osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda.

Produžen mandat v. d. direktora “Sava centra”

Na funkciji vršioca dužnosti direktora JP „Sava centar“ ostaće Đorđe Mazinjanin, i to u narednih šest meseci, odlučili su odbornici Skupštine grada Beograda.

Teodor Hercl dobio ulicu u Zemunu

Skupština Grada Beograda usvojila je danas rešenje kojim će dosadašnja Ulica Prilaz u Zemunu poneti ime Teodora Hercla. Inicijativu da jedna beogradska ulica dobije naziv po Teodoru Herclu podnela je Ambasada Izraela u Beogradu, a u njoj se kaže da je Herclovo poreklo vezano za Zemun, gde su živeli članovi njegove porodice. Značaj ove inicijative je u tome što se njome ukazuje i na duboke istorijske veze između dve zemlje i dva naroda koji prevazilaze 25 godina zvaničnih diplomatskih odnosa.