Stanari Bloka 37 ponovo protestuju: Podržale ih i komšije (VIDEO) 1Foto: N1

Građani nezadovoljni gradnjom u Bloku 37 na Novom Beogradu i večeras su se okupili u Bulevaru Milutina Milankovića kako bi iskazali protest zbog izgradnje u svom komšiluku. Pridružili su im se i komšije iz drugih blokova i zajedno su blokirali raskrsnicu na Tošinom bunaru.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je danas na svom Fejsbuk nalogu da mu je žao što je austrijska kompanija Durst jutros pokrenula radove u Bloku 37 na Novom Beogradu i da se oseća „poraženo“, ali je naglasio da investitor ima sve dozvole za gradnju, „koristeći plan iz 2009. godine“.

„Verovao sam da će prihvatiti neke od predloga koje sam im dao, kada su na moju molbu privremeno obustavili radove, jer smo imali više sastanaka. Verujem da je bilo moguće doći do kompromisa koji bi bio u interesu i kompanije Durst, i Grada Beograda i građana“, napisao je Vesić.

On je dodao da je njegovo mišljenje da zgradi takve spratnosti i takvog gabarita nije mesto na placu na kome se gradi i da Grad, „da je to normalno“, ne bi promenio 2016. godine urbanistički plan i smanjio spratnost za tu lokaciju.

Vesić je najavio da će za utorak ujutro zakazati sastanak sa investitorom i delegacijom građana „kako bismo pokušali da nađemo rešenje u interesu svih“.

Građani najavljuju da će ostati na protestu ceo dan i da čekaju da im se obrati zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je nedavno izjavio da je u pitanju „zgrada monstrum“, prenosi N1.

Iz tima „Kreni- promeni“ saopštili su prethodno i da je kamion krenuo na građane koji telima blokiraju ulaz, kao i da im se preti.

Predstavnik stanara Predrag Jovanović rekao je za N1 da su se još pre 10 dana zvanično obratili gradu sa molbom da ih prime i da su im obećali da se naći rešenje, međutim – iz grada se niko nije javio i jutros su se samo pojavile mašine i krenule da rade.

Aleksandar Angelovski, takođe predstavnik građana u protestu, dodaje da su jutros svi očekivali povoljno rešenje pošto su već 15 dana u toku građanski protesti. „Umesto da bude konačno rešenje jutros u pola šest upaljene su mašine. Građani su izašli spontano, stali telima da blokiraju radove dok se ne nađe trajno rešenje, a trajno rešenje za nas je obustava radova i da se investitoru nađe druga lokacija, jer je za nas ovo neprimeran objekat a i Goran Vesić rekao je da po sadašnjim uslovima on ne bio mogao da se gradi“.

Angelovski najavljuje da će građani ostati na protestu i ako treba 100 dana, po smenama i dodaje da u bloku živi 6.500 građana, koji su nezavdovoljni ovom gradnjom.

„Radnici su nam jutros rekli da im je napređeno da rade, mi smo spontano izašli i smenjivaćemo se ceo dan“, kaže.

Jovanović za 19 sati najavljuje veće okupljanje građana.

„U narednim danima sigurno bićemo tu. Čekamo g-dina Vesića koji je sam nazvao da je ova zgrada monstrum i od sutra ćemo da dežuramo u zgradi Skupštine i moraće neko da nas primi“, rekao je Angelovski.

Tim „Kreni promeni“ saopštio je prethodno da je, i pored obećanja zamenika gradonačelnika da će se radovi na izgradnji novog stambenog bloka obustaviti dok se ne pronađe rešenje između stanara Bloka 37, investitora i grada, dogovor danas prekršen.

„Jutros u 6:30 mimo dogovora investitor je počeo sa radovima. Stanovnici Bloka su blokirali ulaz u gradilište, ali im se trenutno preti. Kamion je krenuo na građane koji telima blokiraju ulaz“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je za dva sata više od 4.000 ljudi potpisalo online peticiju protiv radova a da je ukupno online i uživo peticiju potpisalo više od 10.000 građana.

„Večeras u 19h građani iz Bloka 37 nastaviće spontano okupljanje. Kreni – Promeni podržava spontano okupljanje stanara i poziva sve građane Beograda da ih podržimo i večeras u 19h“, navodi se u saopštenju.

Stojčić: U slučaju objekta u Bloku 37 sve po zakonu, teško sada menjati plan

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je za Studio B da je u slučaju objekta u bloku 37, zbog koga građani protestuju, sve urađeno po zakonu i da je sada teško menjati plan, jer se radi o važećoj dokumentaciji.

Stojčić je rekao da su radovi u Bloku 37, „posledica anomalije Generalno-urbanističkog plana iz 2003. godine“, koji je doživeo izmene 2009. godine, dok je ova gradska vlast 2016. godine donela novi plan generalne regulacije, koji je poništio prethodni generalni urbanistički plan.

„Jednostavno, ono što je tada bilo moguće sada ne bi bilo. Taj bi objekat sada morao biti tri puta niži“, ukazao je gradski urbanista.

Podsetio je da je javni uvid prilika da se građani izjasne, a da se konkretno u ovom slučaju, pre skoro dve decenije, građani nisu oglasili.

Građani inače reaguju na svaki slučaj u gradu i pomognu nam kada vide da nešto nije logično. Sada je teško menjati plan jer je se radi o važećoj dokumentaciji, rekao je on.

Promena plana iziskuje godinu dana, a investitor ima rok da do 2022. godine završi radove, ukazao je
Stojčić.

On je istakao i da je na levoj obali Dunava predviđena izgradnja dve srednje škole, od kojih će jedna biti gimnazija, kao i fakulteta i kampusa, a sve u skladu sa strateškim razvojem policentričnog grada.

Govoreći o najavljenim radovima u Makišu, Stojčić je podvukao da Beograđani neće imati manjak pijaće vode.

Grad koji se nalazi na Savi i Dunavu neće doći u situaciju da ima manjak pijaće vode.

Uradili smo sve što je bilo potrebno. Ovo nije uža zona vodoizvorišta, tako da nema mesta za brigu, objasnio je gradski urbanista, prenosi Beoinfo.

Kompanija Durst nastavila radove u Bloku 37

Kompanija Durst Development saopštava da je danas od ranih jutarnjih sati nastavila radove na gradilištu u Ulici Milutina Milankovića, u Bloku 37 na Novom Beogradu i poručuje da je parcela obezbeđena i tehnički i fizički, kako bi bilo sprečeno „moguće namerno izazivanje incidenata“.

Durst navodi i da je video nadzorom pokriveno celokupno gradilište i da će protiv svakog lica koje pokuša da uništi tuđu imovinu, onemogući pristup gradilištu, ili spreči pravo na rad, koje je zagarantovano Ustavom Srbije, biti pokrenute krivične prijave.

U saopštenju se podseća da su radovi bili privremeno obustavljeni kako bi se stanari upoznali sa projektom, ali se konstatuje da, „suštinski, činjenice o samom projektu nikog ne interesuju“.

Kako se objašnjava, „stanari su odbili naš predlog da im sve lično predočimo, obrazloživši da oni imaju ‘svoju bitku sa Gradom'“.

„Ocena je naše kompanije je da su se stekli svi uslovi za nastavak gradnje poslovnog kompleksa za koji imamo sve zakonske dozvole“, ističe se saopštenju kompanije Durst.

Pojedincima koji optužuju kompaniju da radi nelegalno, Durst poručuje da budu spremni da ponesu odgovornost za javnu reč.

U ceo slučaj uključili su se i osnivači privrednog društva Durst Development doo Beograd – Novi Beograd i Trgovinsko odeljenje pri ambasadi Austrije.

Kako se precizira, iz ambasade su „tražilli sve relevantne informacije u vezi sa imovinom i kapitalom svojih državljana, čija investicija je postala moneta za potkusurivanje u sukobima na političkoj sceni Srbije“.

Kompanija Durst na kraju saopštenja ističe da je i dalje otvorena za predočavanje celokupne investicije i javnosti i građanima, zarad smirivanja strasti, tenzija, kao i zarad i dobrosusedskih odnosa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Stanari Bloka 37 ponovo protestuju: Podržale ih i komšije (VIDEO)”

 1. Interesantna je nesporna cinjenica da iza ino banaka koje su na Novom Beogradu ozidale velelepne nepokretnosti ( cesto sa puno praznog prostora ) stoji visoka korupcija: komunalije su placane na inicijalni projekat a ne i na dozidane delove objekta koji imaju mogućnost daljeg sirenja po duzinu i sirini. Isto vazi i za tajkunska nepokretnosti kada je u pitanju realno bespravno gradnja pokrivena falsifikovanom dokumentacijom koja je predata katastru. Tajkunima je nn lice poklonilo bezobrazno – nezamislivo veliko zemljiste pa oni kompezacijama po potrebi se namiruju i prebijaju medjusobna potrazivanja ! Sta su ucinili nadleznu u Opstini Novi Beograd da to sankcionisu i naplate sudskim putem ogromna potrazivanja uz obracunatu zakonsku zateznu kamatu ?
  Igranje sa gradskim gradjevinskim zemljistem je bez presedana.
  Gradjani koji zele spreciti gradnju mogu se obratiti nekadašnjem guverneru NB Jelasicu u Austriji koji je za kratko vreme u NB „zaradio“ i kupio kucu na Dedinju. On sa lukavim Trajhom je pokrao Vojvodinu a u pohodu su na prestonicu iza paravan firmi. Koriste i Erste banku koja izdaje garancije iako nema potrebnu izlozenost. Ko u NBS to kontrolise? Instrukcije dolaze iz Beca.

 2. …da neko stručan izvrši tehničku kontrolu celokupne projektne dokumentacije-ako se pronađu tehničke greške, koje sigurno postoje, biće lako (u/o)sporiti izgradnju. Neverovatno je da gradski čelnici izjave da takav objekat nije primeren na tom mestu, pa onda „slegnu ramenima“ i ne učine ništa da spreče izgradnju tog „monstruma“. Strani investitori bahato prete ljudima ispred njihovog dvorišta-Srbija je demokratska država suverenih građana, zar ne!?

 3. Moze li neko da odgovori na par pitanja:
  – kako je po urbanistickom planu iz 2009 a ne iz 2016 ako je gradjevinska dozvola izdata 2017?
  – kako je je legalna gradnja ako je izvodjac poceo sa radovima 2021 a rok po dozvoli je bio 2019? i kako je smeo da napise na tabli da je poceo sa izvodjenjem radova 2018, kad svi znaju da nije?
  – da li se gradjevinska dozvola ponistava ako izvodjac nije poceo sa gradnjom dve godine nakon izdavanja? I nije dostavio dokaze o tome

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.