Foto: Wikipedia

Ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije tokom maja meseca i juna u više navrata posmatrali su bele čiope u Knez Mihajlovoj ulici i na Terazijama u jatima sa crnim čiopama.

– Do sada sam morao da putujem barem 200 kilometara da bi u najbližoj koloniji, na ulasku u Đerdapsku klisuru, posmatrao bele čiope. Susret sa njima u srcu Beograda za mene je bio veliko iznenađenje. Ovaj nesvakidašnji nalaz podelio sam sa brojnim prijateljima na društvenim mrežama, a fotografi prirode, poput Gordana Pomorišca, napravili su i sjajne snimke ovih novopridošlica – kaže Aleksa Vukićević iz DZPPS.

Bela čiopa (Tachymarptis melba) retka gnezdarica planinskih klisura i kanjona istočne Srbije, ove godine osvojila je najurbaniji deo Beograda, gde je počela da se gnezdi. Inače, bele čiope svrstavaju se u najagilnije i najbrže svetske ptice koje gotovo ceo svoj životni vek provode u vazduhu u kome love leteće insekte, pare se, odmaraju, i čak spavaju. Jedini period godine u kom povremeno odmaraju, jeste kratak letnji period kada tokom šest sedmica podižu potomstvo.