Foto: Sekretarijat za informisanje grada Beograda

Prema njegovim rečima, to je najbolji pokazatelj da je ekonomija Beograda na zdravim nogama.

Dodaje da je ovo velika suma koju Grad može da iskoristi kako bi podigao kvalitet života Beograđana.

Budžet Grada Beograda za 2019. godinu je krajnje izbalansiran i nastojali smo da u svim oblastima života bude poboljšan kvalitet usluge. Za investicije će biti izdvojeno 40 odsto više nego u 2018. godini, poput rekonstrukcije ključnih saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže, početka projektovanja i izgradnje mosta preko Save, početka projektovanja mosta na Adi Huji, tunela koji će spojiti savsku i dunavsku terasu, što su sve kapitalni projekti. Takođe, uz sve postojeće socijalne naknade uvešćemo i pomoć blizancima od 50.000 dinara, projektujemo izgradnju fiskulturne sale za dve škole, izgradnju novih vrtića, rekonstrukciju novih zdravstvenih stanica, kazao je Nikodijević.

Dodao je da je prvi put više od pet milijardi dinara biti namenjeno za kulturu.

On je podsetio da će sledeća godina biti nastavak velikog investicionog ciklusa započetog 2016. godine, bez zaduživanja i iz vlastitih sredstava.

Nikodijević je dodao da će jedna od četiri garaže, o kojima će se razgovarati na današnjoj sednici, biti i ona ispod Ulice kneza Miloša.

Ona će biti rađena u sklopu rekonstrukcije ulice koja će početi da se radi kada završimo Bulevar Vudroa Vilsona i Savsku ulicu, te obezbedimo alternativni saobraćaj. Prva će biti ona na Studentskom trgu, za koju je već izdata građevinska dozvola. Kada danas donesemo odluku i potpišemo ugovor o koncesiji, verujem da će već u martu ili aprilu sledeće godine početi njena izgradnja. Uvodimo i novu, ljubičastu zonu, koja će služiti za polučasovno parkiranje, uglavnom u okolini velikih garaža, a naravno, u zoni jedan moći će da se plati sat i po parkinga, u drugoj zoni moći će da se parkira tri, a u zelenoj zoni četiri sata, čime nastojimo da saobraćaj u Beogradu podignemo na viši nivo, kazao je Nikodijević.

Govoreći o problemu nelegalne gradnje, Nikodijević je istakao da se počelo sa podnošenjem krivičnih prijava protiv nelegalnih graditelja, kao i da su već procesuirani prvi takvi prekrišioci.

Svako ko želi da gradi u Beogradu, može to da čini po našim urbanističkim planovima, na legalan način, tako da grad neće biti oštećen. Mi smo samo u 2018. godini izdali dozvole za više od milion kvadrata i ubrzali proceduru, ali onaj ko misli da može da prevari grad, to više neće moći da učini i bićemo vrlo odlučni u rešavanju tog problema, naglasio je on.