Odbornici Narodne stranke: Vlast ne čini apsolutno ništa na suzbijanju ambrozije 1Pavlović, Lipovac Foto: Narodna stranka

Gradska vlast u Beogradu nije uradila ništa na suzbijanju ambrozije, iako zna da svaki četvrti Beograđanin ima problem sa alergijskom reakcijom na polen te biljke, čija je koncentracija u vazduhu najveća u avgustu i septembru, rekli su danas odbornici Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković i Miloš Pavlović.

„Ove godine nije bilo ni hemijskog suzbijanja ambrozije, niti mehaničkog, koje podrazumeva čupanje biljke iz korena i zato Beograđani udišu polen u velikoj meri. Ambrozija nije suzbijana jer nije sproveden tender, pa se grad dogovorio sa ’Zelenilom Beograd’ da kosi ambroziju. Košenjem se, međutim, ne suzbija ambrozija“, rekla je Marina Lipovac Tanasković u programu „Otvoreno“, a prenosi pres služba Narodne  stranke.

Marina Lipovac Tanasković je navela da je vlast najavila da će ove godine izdvojiti 100 miliona dinara za suzbijanje ambrozije, ali da nije urađeno ništa i „sve je ostalo na pukim obećanjima“, i dodala da je i studija o ambroziji koju je usvojila Skupština Beograda ostala mrtvo slovo na papiru.

„Koncentracija polena ambrozije najveća je u Novom Beogradu, a alergijom na polen te biljke najviše su pogođeni stanovnici gradova jer ugljen-monoksid i ugljen-dioksid, kojih je najviše u vazduhu u gradovima, pojačavaju reakciju na polen za 60 do 90 puta.

„Alergija na ambroziju će biti sve veći problem u svetu. U Evropi od alergije pati 33 miliona ljudi, dok naučnici procenjuju da će u sledećih 10 godina taj broj porasti na 77 miliona“, rekla je Marina Lipovac Tanasković.

Pavlović je rekao da grad nije sproveo javnu nabavku za suzbijanje ambrozije jer nije bilo novca u budžetu.

„Iako je gradska vlast najavljivala da će ovogodišnji budžet biti najveći i grandiozan, nije uspela da nađe novac za suzbijanje ambrozije, kao ni za rešavanje problema kišne kanalizacije, pa Beograd pogađaju velike poplave kada god padne malo jača kiša“, rekao je Pavlović.

Pavlović je naveo da je broj zrna polena ambrozije povećan četiri puta od 2003. godine.

Marina Lipovac Tanasković istakla je i da je vlast gotovo ništa ne čini ni na smanjenju zagađenosti vazduha, iako je Beograd jedan od najzagađenijih gradova u svetu.

„Elektrane i toplane učestvuju sa 49 odsto u ukupnom zagađenju vazduha, saobraćaj sa 23 odsto, industrija sa 16 odsto, a individualna stambena ložišta sa osam odsto“, rekla je Marina Lipovac Tanasković.

Ona je dodala da bi zato gradska uprava zato trebalo da promoviše biciklistički saobraćaj, ali da ni tim povodom ne čini ništa, jer ne gradi nove biciklističke staze.

„Sve rade pogrešno i naopako, ukidaju trolejbuske linije, a trolejbusi ne zagađuju vazduh, i kupuju autobuse na dizel gorivo, koji su veliki zagađivači“, rekla je Marina Lipovac Tanasković.

Pavlović je rekao da je u Beogradu četiri meseca godišnje zagađenost vazduha veća od dozvoljene i da je zato ugroženo zdravlje stanovništva, a da gradska i republička vlast potpuno zanemaruju taj problem.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Odbornici Narodne stranke: Vlast ne čini apsolutno ništa na suzbijanju ambrozije”

  1. Prošle godine sektaši u Novom Sadu izađu sa podatkom o suzbijanju ambrozije na 9.000.000metara kvadratnih I to je uspeh. U suštini to je 9 -DEVET hektara . Demagozi na kvadrat. Ali glasali smo, prema tome jedimo hovna. Iako je burek jeftin,

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.