Foto: Beoinfo

Spomenik je podignut na inicijativu bivše reprezentativke Nataše Kovačević u znak sećanja na našu košarkašku reprezentaciju koja se kvalifikovala na prvo Svetsko prvenstvo 1950. godine u Buenos Ajresu, a koju je predvodio francuski stručnjak Anri Hel.

Događaju su prisustvovali francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondolini, predsednik FIBA Evrope Turgaj Demirel, direktor Košarkaškog saveza Francuske Goran Radonjić, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević, predstavnici klubova „Crvene zvezde” i „Partizana”, kao i potomci košarkaša te čuvene reprezentacije.

Takođe su bili prisutni zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, v.d. gradskog sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević, v.d. sekretara za kulturu Ivan Karl, v.d. direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković i direktor JP „Beogradska tvrđava” Petar Andrijašević.

Vesić je zahvalio Nataši Kovačević na sjajnoj ideji koju su, prema njegovim rečima, podržali Grad Beograd i Ministarstvo omladine i sporta.

– Beograd je ponosan što ima priliku da podigne spomenik u čast najpopularnijem sportu u Srbiji. Ako neki sport zaslužuje spomenik, onda je to je košarka, jer je to nacionalni sport kod nas. Takođe, ovim činom srušena je ograda koja je razdvajala terene večitih rivala, i to je pravi potez. To nije mala stvar u Srbiji. To je nova naša zajednička pobeda – zaključio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je podsetio da je ovo drugi spomenik prijateljstva Srbije i Francuske u Beogradu, kao znak povezanosti dve zemlje.

– Srbiju i Francusku ne povezuje samo košarka već i stogodišnje prijateljstvo i veza dva naroda još iz Prvog svetskog ratu – poručio je Vesić, uz napomenu da će naredne godine beogradske ulice dobiti nazive po tvorcima srpske košarke.

Prvi čovek KS Srbije Predrag Danilović izjavio je da je ponosan.

– Na ovim terenima sam igrao, na „Partizanovim” i „Zvezdinim”. Drago mi je što je baš ovde postavljen spomenik koji na pravi način obeležava prijateljstvo dva naroda, ali i saveza – istakao je Danilović.

Njegov kolega iz KS Francuske Žan-Pjer Siuta naglasio je da mu je čast što je u Beogradu na ovakvom događaju.

– Kada sam bio dete, imao sam veliko poštovanje za sve legende sa ovih prostora. Nisam mogao da pretposavim da ću prisustvovati ovakvom činu u zemlji koja je iznedrila toliko asova – rekao je Suita.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da Srbija zna da poštuje tradiciju.

– Danas šaljemo poruku prijateljstva, zajedništva, da možemo mnogo da uradimo. Ovde je rođena ideja, pokret, mnogi su se ugledali na njih. Košarkaši i košarkašice na najbolji način predstavljaju Srbiju – podsetio je Udovičić.
Reprezentaciju tadašnje Jugoslavije, koja se kvalifikovala na SP u Argentini, činilo je 13 košarkaša „Crvene zvezde” i „Partizana”: Nebojša Popović, Borislav Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Milorad Sokolović, Aleksandar Gec, Ladislav Demšar, Srđa Kalember, Tulio Roklicer, Dragan Godžić, Mirko Marjanović, Lajoš Engler i Volmoš Loci.

Francuski stručnjak Anri Hel je tada postao jedini trener koji je istovremeno vodio četvoricu velikana srpske košarke i članove Kuće slavnih FIBA – Popovića, Stankovića, Šapera i Nikolića.