Otpis dugova privatizovanoj "Galenici" štetan po građane 1Foto: B. C.

Takva odluka je izazvala lavinu kritika odbornika opozicije, međutim, oštriju raspravu izazvale su tačke koje su opozicioni odbornički klubovi predložili a koje ipak nisu ušle u dnevni red sednice.

Odlukom koja je doneta, potraživanja prema „Tigru“ koja na dan 1. februara ove godine iznose 1,043 miliona dinara, biće konvertovano u trajni ulog Republike Srbije u toj kompaniji. „Galenici“ A.D. i njenom zavisnom društvu „Galing“ otpisuju se dugovanja prema Fondu solidarnosti koja na dan 31. decembar 2016. iznose 76,308 miliona dinara. Dug je nastao neizmirenjem obaveza za 42 stana solidarnosti koji su građeni u periodu od 1989 do 1992. godine. U međuvremenu, „Galenika“ je 2016. privatizovana.

Zamenik šefa odborničke grupe Savez za Srbiju Nikola Jovanović, odluku da se „Galenici“ otpišu dugovi nazvao je besmislenom i štetnom po građane.

– Vladajuća većina je usvojila odluku kojom se opraštaju privatnoj kompaniji „Galenika“ potraživanje prema Gradu u iznosu od 640 hiljada evra. Da ironija bude veća, sadašnji vlasnik „Galenike“ je milijarder iz Brazila Karlos Sančez, čije se bogatstvo procenjuje na 2,2 milijarde evra, što je budžet grada Beograda za čitave dve godine. Taj novac je mnogo potrebniji Beograđanima. Predložili smo da se Gradsko veće obrati Vladi i traži da se iz privatizacione cene za Galeniku naplati ovo potraživanje, s obzirom da je od prodaje prihodovala 12 miliona evra, tako da Beograd ne bude u gubitku- rekao je Jovanović.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić odgovorio je tvrdnjom da „opozicija od svakog predloga vladajuće stranke pokušava da pravi politiku gde je nema“.

-Otpis potraživanja je uobičajena procedura koja se radi na osnovu odluke Vlade i radila se uvek. Nema zakonske obaveze, da vas naučim pošto ne znate zakone ali se razumete u of šor zone- rekao je Vesić i naveo odluku sa sednice 9. marta 2012, kada je Dragan Đilas bio gradonačelnik, za otpis 1,109 miliona evra dugovanja PKB prema Gradu Beogradu.

– PKB je tada bio gradsko preduzeće pa je Grad otpisao dugove sam sebi, što ne može da se poredi, odgovorio je Dragan Đilas, šef odborničke grupe SZS. On je dodao da nikada nije bio običaj da se privatnicima otpisuju dugovi, već se radila konverzija vlasništva bez obzira da li je firma bila državna ili privatna gde je raskinuta privatizacija.

Odbornici Saveza za Srbiju skrenuli su pažnju da je Gradsko veće grubo prekršilo zakon jer predlog odluke o budžetu za 2019. nije dostavilo do 1. novembra, što je zakonski rok. Na tu opasku šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković je poručio da je prethodna gradska vlast budžet usvajala “krajem decembra sa Deda Mrazom”.

– Takođe je prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi, jer ova vlast ne organizuje javnu raspravu kroz koju građani mogu da se upoznaju sa načinima na koje će da se troše sredstva poreskih obveznika- rekao je Jovanović obrazlažući predlog da se u dnevni red uvrsti zahtev da Skupština od izvršnih organa zatraži hitno dostavljanje odbornicima Predloga odluke o budžetu, kao i da uprava grada od 20. novembra do15. decembra organizuje javnu raspravu o budžetu u svim opštinama.

Ovaj predlog nije uvršten u dnevni red, a Dragan Đilas je prokomentarisao da se „u Skupštini ne razgovara o bitnim temama, već o nekim koje nisu primerene današnjoj situaciji“.

– Odluka o raspoređivanju bicikala nije nešto o čemu bi ovaj dom trebalo da priča. Prošli put nam nije dozvoljeno da pričamo o bezbednosti grada, a imali smo slučaj pre nekoliko dana da je u strogom centru Beograda, u Ulici Vojislava lića, kriminalac pokušao da otme starijoj ženi lančić, muž je branio, ona dobila srčani udar i preminula. Mi živimo u takvom gradu. Gde pogrešni džipovi lete u vazduh i mislimo da su to teme koje brinu Beograđane- zaključio je Đilas.

Odbornici PSG predložili su da u dnevni red uđe i tačka da se usvoji Preporuka skupštine po kojoj se JKP „Beogradske elektrane“ predlaže da izvrše srazmerno umanjenje računa za isporučenu toplotnu energiju za novembar, zbog neredovnog i neadekvatnog pružanja usluga tokom prošlog i ovog meseca.

– Hladni talas tokom oktobra Beograđani su dočekali uz hladne radijatore. U tom periodu „Toplane“ nisu ni postupile po propisima koji nalažu da se grejanje uključi ukoliko srednja dnevna temperatura padne ispod 12 stepeni. S obzirom da smo videli da je neto profit JKP „Toplana“ 5,3 milijarde dinara, novca ima da se obeštete građani te da se srazmerno broju hladnih dana, umanje računi- rekao je Pavle Grbović iz PSG.

Predlog da ova tačka uđe u razmatranje nije usvojen, a odbornici vladajuće SNS su ga nazvali „čistom demagogijom“ i sakupljanjem „jeftinih političkih poena“.

Zašto nema gradonačelnika?

Na pitanje novinara Danasa zašto se gradonačelnik Zoran Radojičić retko pojavljuje na sednicama Skupštine, njegov zamenik Goran Vesić odgovorio je- „mi sve radimo zajedno“.

– Gospodin Radojičić je danas na svetskom Samitu gradova u Barseloni, koji se tiče smart sitija, i tu predstavlja Beograd. Važno je da bude tamo jer Beograd treba da bude predstavljen. Sve oko čega se trudimo ima veze sa smart sitijem, trudimo se da Beograd postane pametan grad, da ima veće uštede, da brže prolazimo kroz semafore, da trošimo manje goriva, da svuda imamo WiFi. Mi delimo posao, ja sam danas tu da obrazlažem ove tačke, gospodin Radojičić je dolazio nekoliko sednica, gospodin Siniša Mali je dolazio neštio češće, gospodin Đilas ne dolazi uopšte. Tako je kako je, ali mi sve ovo radimo zajedno, Gradskim većem predsedava gradonačelnik, tako da on predlaže sve ove tačke a ko će ih obrazlagati na Skupštini Grada je manje važno- rekao je Vesić.

O platou na Slaviji

Vesić je, odgovarajući na pitanje u vezi sa pucanjem betona na platou na Trgu Slavija, izjavio da je tražio izveštaj od gradskog Sekretarijata za investicije i da će ga objaviti javno. “Tražio sam izveštaj od Sekretarijata za investicije. Čekam da mi dostave izveštaj, čim ga budu dostavili objavićemo ga javno. Njihovo usmeno objašnjenje je bilo da je to bilo čišćenje, a ne popravke”, rekao je Vesić novinarima.