Otvoren Drugi festival „pametnih gradova” u Beogradu 1Foto: Zoran Radojičić

Pored njih otvaranju festivala prisustvovali su i ambasador Nemačke Tomas Šib i regionalni direktor „Fridrih Nauman fondacije za slobodu” Rainer Adam.

Gradonačelnik je tom prilikom naglasio značaj ovog skupa za naš glavni grad sa veoma interesantnom temom. On se prisetio nedavnog boravka u Kazahstanu, kao i Foruma gradonačelnika „16+1” održanom u Beogradu, na kojima su „pametni gradovi” bili jedan od fokusa.

– Gradovi su danas sve veći, sa velikim brojem stanovnika, zbog čega u njima i ima dosta problema. Jedan od načina za njihovo rešavanje jesu nove tehnologije. Javni prevoz, problem saobraćajnih gužvi i buke, zatim tretman otpada, organizacija uprave, sve to može da se unapredi primenom novih tehnologija, a što se širokim pojmom naziva „pametni gradovi” ili „smart siti”. Verujem da će ovaj skup doprineti nalaženju najboljih rešenja za grad Beograd, istakao je Radojičić.

On je naglasio da manifestacije poput ove pomažu i da se precizno definišu potrebe gradova, pa tako i Beograda.

– Očekujemo mnogo novih ideja koje bi mogle da doprinesu da Beograd bude lepši, bolji, zdraviji za građane, a u širem kontekstu da se približi cilju i postane „smart siti” – rekao je gradonačelnik.

Zoran Radojičić je istovremeno podvukao da je važno da visoku tehnologiju primenimo na jednostavan način, kako bi je građani lako koristili.

Ministar Popović je ocenio da je konferencija odlična prilika za razmenu mišljenja i iskustava.

– „Pametni gradovi” su gradovi budućnosti. Za nekoliko godina više od 75 odsto građana na Zemlji živeće u velikim urbanim sredinama. Zbog toga je potrebno osmisliti potpuno nove koncepte gradova kako bi građani živeli lakše, bolje i, što je veoma važno, jeftinije, a svi servisi im bili dostupniji, rekao je Popović.

U Srbiji je važno osmisliti „pametnu strategiju” za „pametne gradove” i da iskoristimo potencijal naših inženjera i „start ap” kompanija, pa rezultati neće izostati, dodao je Popović. On je ocenio da se Beograd razvija u dobrom smeru, ali i da se pripremaju pilot projekti za male gradove u našoj zemlji.

Regionalni direktor „Fridrih Nauman fondacije za slobodu” Rainer Adam je podsetio da je „Smart siti inicijativa” formirana 2014. godine i da je ovogodišnji festival drugi po redu.

Mi verujemo u inovacije, osnaživanje građana i misija, a vizija Smart siti inicijative je fokusiranje na te ciljeve. U tome ne želimo da budemo usamljeni, već nam je namera da podelimo te ciljeve sa onima koji dele naše mišljenje, tako da to postane zajednički napor više od 70 partnera, među kojima su i oni iz privatnog sektora, vlade i sami građani. Naš cilj je da građani koji su svesni odgovornosti i aktivni u politici učestvuju u razvoju zajednice i preuzmu odgovornost za nju. Potrebno nam je više obrazovanih i ka tehnologiji otvorenih ljudi, kako bi se prema zajednici ponašali što odgovornije, istakao je Adam.

Drugi festival „pametnih gradova” pod nazivom „Budućnost urabnih inovacija i pametnih gradova stiže u Srbiju” održava se od 19. do 21. oktobra, sa ciljem da se podrži razvoj tehnološki naprednih gradova po meri stanovnika.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.