Nove, privremene, tezge postavljene su pre dva dana, a čini se da će improvizovana pijaca funkcionisati na ovoj lokaciji do kraja rekonstrukcije.

Gimnazijalci, kojima je otežan put do ulaza u školu, kažu da je pijaca „ušla“ na školski čas, a automobili se provlače između štandova, jer je za njihov prolaz ostavljen uzak razmak između dva duga niza tezgi. Prodavci ispred, ističu da to nije njihova krivica i da su primorani da rade na tezgama pomerenim uz ulicu.

„Juče nam je bio prvi radni dan na ovoj lokaciji. Međutim, zbog lošeg vremena još nisu počele sa radom sve postavljene tezge, a rečeno nam je da ćemo ovde biti sigurno u narednih 18 meseci“, rekao nam je jedan od prodavaca cveća. Na novim tezgama nema mesta za sve zakupce sa palilulske pijace ali oni koji su juče prodavali svoju robu bili su zadovoljni što nisu morali daleko da idu i što im radno mesto nije ukinuto. Niko od prodavaca nije želeo javno da govori o premeštanju tezgi, jer kako kažu, bitno im je samo da imaju gde da rade.

Još uvek nije poznato da li je opština Palilula izdala potrebnu dozvolu za postavljanje tezgi na ovoj lokaciji, kao ni da li su ovim premeštanjem ukinuta neka od postojećih parking mesta. Iz preduzeća Gradske pijace nismo dobili odgovor do zaključenja broja da li je premeštanje tezgi na neki način uticalo na visinu zakupa tezgi, ali ni da li je dobijena saglasnost od vlasnika za postavljanje.

Sporna pitanja oko pijace

Prema planu nova pijaca bi trebalo da bude pod jednim krovom, ali ono što bi moglo da kvari utisak o novoizgrađenom objektu jeste sistem ventilacije, koji nije dobro rešen ni u natkrivenoj pijaci u Bloku 44. Usklađivanje planiranog broja parking mesta u podzemnoj garaži sa potrebnim brojem mesta za parkiranje, takođe predstavlja veliki izazov za izvođače, a još uvek nije poznato gde će biti smešteni ostali prodavci za koje nije bilo dovoljno prostora na trotoaru kod Pete beogradske gimnazije.