Naša mesna zajednica: "Beograd na vodi doo" priprema uništenje parka kod Hotela Bristol 1Hotel "Bristol" Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Prema urbanističkom projektu čiju izradu finansira „Beograd na vodi doo“ predviđeno je da park kod Hotela Bristol bude uništen zbog izgradnje podzemne garaže, saopštilo je danas udruženje „Naša mesna zajednica“.

Oni su objasnili da je u toku javni uvid u urbanistički projekat za izgradnju podzemne garaže u parku kod spomenika kulture Hotela Bristol na Savskom vencu, kojim je, kako ukazuju, planirano uništenje parka pod velom rekonstrukcije.

Izradu urbanističkog projekta finansira „Beograd na vodi doo“, pojasnili su iz udruženja.

„Planiranom „rekonstrukcijom“ parka je predviđeno da se zadrži svega pet od postojećih 86 stabala u parku pa će građani ostati bez gotovo svih odraslih stabala da bi se obezbedilo 450 parking mesta u podzemnoj garaži u dva nivoa. Urbanističkim projektom je planirano da se na krov garaže koja će zauzimati 70 odsto ukupne površine parka postavi „zeleni krov“ debljine 1.7 do dva metra na kojem treba da se zasadi između ostalog novo drveće“, navode iz Naše mesne zajednice.

Oni su ukazali da je predviđeno i privremeno izmeštanje spomenika Krst sa Male pijace.

„Ovaj park je takođe i prostor za prelet i migraciju strogo zaštićenih vrsta ptica i nalazi se u okviru ekološki značajnog područja „Ušće Save u Dunav“ ekološke mreže Srbije“, podsetili su iz udruženja.

Iako je u urbanističkom projektu navedeno da će ovo biti javna garaža, oni sumnjaju da je ova garaža zaista namenjena građanima.

Oni podsećaju da je trenutno na javnom uvidu drugi urbanistički projekat za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Hotela Bristol, koji se takođe radi za potrebe firme „Beograd na vodi doo“.

„U ovom urbanističkom projektu je navedeno da pošto ne može da se realizuje potreban broj parking mesta na parceli na kojoj se nalazi spomenik kulture Hotel Bristol čija je rekonstrukcija već u toku da će se parkiranje rešiti izgradnjom garaže u parku pored Hotela Bristol“, naveli su iz udruženja.

Oni dodaju da se na renderu podzemne garaže u parku kod Hotela Bristol vidi i šestospratnica na parcelama iza hotela.

„Izgradnju ove šestospratnice od 40.000 kvadrata finansira Beograd na vodi doo. Ovaj stambeno-poslovni objekat će imati 169 stanova, pet lokala, zatvoreni bazen i 268 parking mesta u podzemnoj garaži. Iako su predviđena parking mesta za ovaj objekat postoji velika verovatnoća da će garažu u parku kod Hotela Bristol najviše koristiti stanari ovog, ali i drugih objekata u Beogradu na vodi jer kupovina garažnih mesta nije obavezna prilikom kupovine stana“, objasnili su iz udruženja Naša mesna zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari