"Ove godine, priroda je bila darežljiva, pa nam je ovo zeleno blago dala petnaestak dana ranije": Sremuš ove godine stigao pre roka 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Sremuš raste sredinom marta, ali ove godine se pojavio ranije. Ljudi ga vole, a često ga nazivaju zelenim blagom, pošto je, kako kažu zdrav i pročišćava organizam. Najveća mana je što ga ima samo oko mesec dana.

U narodu je sremuš poznat i kao medveđi luk, divlji luk ili cremoš, a najvažnija stvar nije ime, nego to što je zdrav i čisti organizam, tvrde sagovornici Danasa.

Cena jedne kese sremuša na pijaci u Zaječaru je oko 100 dinara. Za razliku od prošle godine kada je koštao od 50 do 70 dinara i ovo „zeleno blago” je poskupelo – kao i sve ostalo.

Pored sremuša tezge na zaječarskoj pijaci zelene se i od kopriva, spanaća, ali i zelja.

"Ove godine, priroda je bila darežljiva, pa nam je ovo zeleno blago dala petnaestak dana ranije": Sremuš ove godine stigao pre roka 2
Foto: Miljko Stojanović /Danas

Sremuš beru mnogi Zaječarci

Bojana Đorđević iz Nikoličeva pored Zaječara godinama se bavi poljoprivredom kao i njena porodica koja živi od toga. Pored krompira, luka i šargarepe, ona prodaje i sremuš. I ona kaže “da je sremuš zeleno blago”.

“Počelo je tako što mi je pre nekoliko godina prijatelj na pijaci dao sremuš. On inače stalno bere kada dođe vreme. Donela sam kući sremuš i svim ukućanima se dopala salata koju sam napravila”, objašnjava Bojana kako je počela sa berbom sremuša.

Sagovornica Danasa kaže da je nakon prve napravljene salate rešila da i ona ode i pokuša na nabere sremuš za svoju porodicu.

"Ove godine, priroda je bila darežljiva, pa nam je ovo zeleno blago dala petnaestak dana ranije": Sremuš ove godine stigao pre roka 3
Foto: Miljko Stojanović /Danas

“Mislila sam da naberem samo za nas, ali već kada sam došla, što da ne pokušam i da prodam. Da nešto i zaradim, pošto već prodajem druge stvari na pijaci”, ističe Bojana Đorđević.

Prema njenim rečima, sremuš je čistač organizma. Ima više imena, a dobar je za snižavanje holesterola, trigliceride, visoki krvi pritisak, a dobar je i protiv kancera.

“Ma sremuš je dobar za sve. Ima ga na Bezdanici, prođete Veliki Izvor prema Halovu i u brdu gore, jedno dva i po kilometara pešaka idete. Tamo je prelep teren i lako da se ode do tog mesta“, objašnjava naša sagovornica gde bere sremuš.

Za razliku od ranijih godina, sremuš se ove godine pojavio ranije, još početkom marta.

“Obično se javlja od 15. marta, a ove godine, priroda je bila darežljiva, pa nam je ovo zeleno blago dala petnaestak dana ranije”, sa osmehom govori Bojana.

Ona nam je kazala da je potražnja za sremušom iz godine u godinu sve veća.

Sremuš je zdrav

„Sremuš je mnogo zdrav jer pročišćava organizam. Velika je potražnja i jako lepo se prodaje. Ja njega spremam u svakom obliku. Kuvam ga, a prodajem i svež. Kada ga nema više, kada procveta, tinkturu pravim sa rakijom. Po jedan gutljaj, recimo 15-20 kapi, ujutru snižava holesterol i trigliceride. To sam ja iz mog iskustva imala, ali neće odmah, mora se biti uporan. Mora par godina da se pije i holesterol i trigliceridi padaju postepeno“, objašnjava Bojana.

Bojanina tezga je puna zeleniša – ima koprive, zelja, ma svega.

“Kopriva je još ranije stigla. Zelje takođe, a najveselija sam zbog sremuša. On je i najzdraviji i nema ga pored puta, tako da je potpuno prirodan i zdrav, a uz to i lekovit. Kao i ja što ga volim, vole ga svi u mojoj kući”, dodaje ona.

"Ove godine, priroda je bila darežljiva, pa nam je ovo zeleno blago dala petnaestak dana ranije": Sremuš ove godine stigao pre roka 4
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Naša sagovornica kaže da najviše voli da pravi salatu sa sremušem, ali od skora ga meša sa sirom, i kako tvrdi, dobija fantastičan namaz.

“Može i kao salata sa kuvanim jajima. Može da se prži. Može čorba da se napravi, ma bukvalno šta poželite”, dodaje ona.

Sremuša ima, ali prodavaca na pijaci iz godine u godinu sve manje. Samo da jednog dana ne dođe do toga, da sremuša bude, ali neće imati ko da ga bere i prodaje. Takva je situacija na pijaci u Zaječaru. Vremenom su Zaječarci izgubili halu sireva, a pijaca je garaža – i to javna. Ili je pijaca. Ko to zna?

"Ove godine, priroda je bila darežljiva, pa nam je ovo zeleno blago dala petnaestak dana ranije": Sremuš ove godine stigao pre roka 5
Foto: M. S. / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari