Vesnici proleća stižu na tezge: Pijaca u Zaječaru puna "zelenog blaga" 1Foto: M. S. / Danas

Proleće je vreme kada raste sremuš. Ljudi koji ga beru, ali i koriste u ishrani, kažu, počinje da se javlja početkom ili sredinom marta, ali mane je to što ga ima samo oko mesec dana.

I pijaca u Zaječaru se sa toplim danima zazelenela. Ne baš kao nekada, pošto je znatno manje prodavaca, ali i kupaca.

Sremuš, zelje, spanać, zelena salata, rotkvice, koprive, mladi luk i ljute zelene papričice su pravi vesnici proleća, a dokaz je da gotovo nema tezge na kojima ih nema.

Mnogi sremuš nazivaju zelenim blagom, pošto je kako kažu sagovornici Danasa, “zdrav i pročišćava organizam”, a u narodu je poznat i kao medveđi luk, divlji luk ili cremoš.

Vesnici proleća stižu na tezge: Pijaca u Zaječaru puna "zelenog blaga" 2
Foto: M. S. / Danas

Vita Hristović, iz sela Veliki Izvor kod Zaječara, godinama prodaje sremuš na pijaci. Kaže, pojavio se pre nekoliko dana, a cena je ista kao i prošle godine – inflacija nije uticala.

“Prodajem sremuš po 50 dinara za kesicu. Ove godine se pojavio ranije, za razliku od prošle kada je to bilo krajem marta. Branjem sremuša bavim se oko 20 godina, i prosto u tome uživam – malo prodam, a malo koristim za ishranu pošto je zdrav. Obično od sremuša pravim salatu i dodajem sirće. Mogu da dodam da je on najzdraviji od svih zeleniša”, kazao je Vita.

Sremuš raste u vlažnim, senovitim listopadnim šumama, pored šumskih puteva i potoka. Najviše ga ima u bukovim šumama, gde prekriva velike površine. Raste od ravničarskih predela, pa sve do 1.900 metara nadmorske visine. Trenutno se, kako su nam prodavci kazali na pijaci u Zaječaru, može naći pored Velikog Izvora.

Vesnici proleća stižu na tezge: Pijaca u Zaječaru puna "zelenog blaga" 3
Foto: M. S. / Danas

Slavka Stojanović, na zaječarskoj pijaci godinama prodaje zelje, a kako ona tvrdi, obrok bez zelja u proleće nije obrok.

“Zelje je ukusno i zdravo. Konkretno ovo zelje što prodajem je iz moje bašte. Jedna vezica košta 30 dinara, a drugi prodaju tri veze za 100 dinara. Volim da zelje pržim sa jajima, može takođe da se pravi čorba, a može da se stavi i u pite”, ističe naša sagovornica i dodaje “da je sada zelje jeftinije u odnosu na prošlu godinu”.

Stariju ženu koju smo zatekli na pijaci, kaže za Danas, da već nekoliko dana prodaje mlade koprive i zelje.

Vesnici proleća stižu na tezge: Pijaca u Zaječaru puna "zelenog blaga" 4
Foto: M. S. / Danas

“Velika je potražnja i sve se brzo proda. Da mogu više da naberem sve se može prodati. Takođe obožavam da priprem jela sa koprivom. Može pire od koprive, čorbica ili ko šta voli. Ja prvo obarim koprivu, pa pržim praziluk, dodam malo belog luka, može malo i crni, a zatim dodam brašno i sve to umutim. Zatim dodam pavlaku, opet promešam, dodam jaje pa zapečem i dobijam ukusno jelo”, objasnila nam je naša sagovornica kako priprema koprive.

Trenutno se kopriva na pijaci u Zaječaru prodaje 100 dinara za kesicu.

Lela Petrović na zaječarskoj pijaci prodaje zelenu salatu, rotkvice, spanać, kao i mladi luk, ali kako ona kaže, prodaja ide slabo pošto mladi više vole da kupuju u marketima nego zdravu hranu sa pijace.

Vesnici proleća stižu na tezge: Pijaca u Zaječaru puna "zelenog blaga" 5
Foto: M. S. / Danas

“Šta da kažem. Mladi su zaboravili gde je pijaca, više vole markete, a ovde je sve domaće i zdravo, ali kako da njima to objasnimo? Zelena salata je 25 dinara, beli luk 35 dok je crni luk 30 dinara. Spanać je 80 dinara, a ljute papričice su 30”, kaže Lela Petrović.

Gorak ukus u ustima, prilikom posete pijace u Zaječaru, ostao nam je kada smo videli da je svega desetak prodavaca, i nešto više kupaca, a kako su nam prodavci kazali, “ako se nastavi trend da svi odlaze iz sela, za par godina neće imati ko da prodaje”.

Vesnici proleća stižu na tezge: Pijaca u Zaječaru puna "zelenog blaga" 6
Foto: M. S. / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari