Foto: Aleksandra Popović

Protest je organizaovala građanska incijativa “Pešaci nisu maratonci”, a ovoga puta podršku su im pružili i predstavnici opštine Stari grad na kojoj se ovaj kraj nalazi, kao i predsednik opštine Marko Bastać.

Radovi na popločavanju više ulica u kulturno-istorijskoj celini Varoš kapija – oko Topličinog i Kosančićevog venca traju već dve godine, a stanari su u više navrata ukazivali da im izmeštanje saobraćaja otežava normalno funkcionisanje i obavljanje osnovnih dnevnih aktivnosti.

Neposredni povod za ovaj protest je izmeštanje okretnice trolejbusa zbog rekonstrukcije Trga republike. Građani koji žive na Topličinom vencu i u zoni najužeg centra Beograda kažu da će na taj način centar grada biti odsečen jer će ceo potez od Terazija ka Knez Mihailovoj ulici biti zatvoren za saobraćaj, ali to je samo deo njihovog glavnog problema – a to je pretvaranje ovog dela grada u pešačku zonu.

Kako kažu, rekonstrukcija centra Beograda nije u skladu sa planskim aktima, i žele da skrenu pažnju gradskim vlastima da nisu zadovoljni načinom na koji se ona sprovodi.

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać najavio je da će građani i fizički sprečavati radove, kao što je učinjeno na Kalemegdanu protiv projekta gondole, ukoliko gradska vlast ne odustane od ovih planova. Oni će tražiti i referendum kako bi se videlo šta zapravo građani žele.

Povezani tekstovi