Foto: Grad Beograd

Na prvom radnom panelu, Radojičić je pričao o rezultatima, perspektivama i planovima prestonice.

Prethodne godine indirektan prihod od turizma bio je oko 800 miliona evra, a cilj je da se ove godine dostigne jedna milijarda. Nove investicije omogućavaju da Beograd sve više bude destinacija za turiste svih slojeva i da se pozicionira kao lider u poslovno-kongresnom turizmu, te da nastavimo u tom pravcu – rekao je Radojičić.

Prvi čovek prestonice je ukazao da je poslednjih pet godina udvostručen broj turista u Beogradu. Tokom 2017. godine Turistička organizacija Beograda je evidentirala dva miliona noćenja, a taj je broj još veći jer znatan broj gostiju nije bio prijavljen.

Godišnji rast je od 10 do 20 odsto. Samo prošle godine u Beogradu smo imali 45.000 turista iz Turske, a na drugom mestu su posetioci iz Kine. Ovo je veoma značajno. To je rezultat dobih odnosa predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa državnim vrhom Kine i Turske. Takođe, sve više gostiju dolazi iz Rusije, zapadno evropskih zemalja i država regiona. Beograd je destinacija i za zahtevnije turiste – rekao je Radojičić.

Prema gradonačelnikovim rečima, jako su važna kulturna dešavanja u glavnom gradu koja više privlače goste. On je dodao da Beograd treba da koristi pogodnosti nautičkog turizma.

Radojičić se osvrnuo za saradnju zemalja regiona. Na nedavnom sastanku u Sarajevu, dogovoreno je da glavni grad Bosne i Hercegovine, Zagreb i Beograd preusmeravaju jedni drugima goste koji dolaze iz različitih svetskih destinacija.

Prema njegovim rečima, strateški ja važno da se privuku gosti iz Rusije. Pre desetak dana predstavnici Grada Beograda potpisali su memorandum o saradnji s jednom produkcijskom kućom iz Moskve koja hoće da snimi film „Hotel Beograd”.

To je ideja našeg proslavljenog mladog glumca Miloša Bikovića. Taj film biće idealna prilika da žitelji glavnog grada Rusije vide Beograd i požele da dođu u njega – zaključio je gradonačelnik Beograda.

Rasim Ljajić je istakao da je za Srbiju važno da privuče što više turista u Srbiju, a pre svega kineskih državljana koji su prošle godine bili drugi po brojnosti, odmah iza turista iz Turske.

Turizam jedina grana koja je uspela da „preživi” finansijsku krizu koja je prethodnih godina zahvatila ceo svet. Mi ćemo se ove godine približiti broju od 3,5 miliona turista – rekao je ministar turizma, dodavši da su pet destinacija u Srbiji vodeće po prihodu, a to su Beograd, Novi Sad, Vrnjačka banja, Zlatibor i Kopaonik.

Ministar je rekao da se menja zakon i da će sada svi koji pružaju usluge u ovoj oblasti i rade legalno imati brojne povlastice, dok će oni koji rade „u sivoj zoni” biti kažnjeni.

Miodrag Popović, v. d. direktora Turističke organizacije Beograda, naglasio je da je primetan razvoj ove grane u Srbiji.

Suština u promociji jeste da prodajete proizvod, a ne potencijal. U Beogradu su proizvod kratki gradski odmori – rekao je Popović, naglasivši da turizam mora biti pokretač razvoja čitave zemlje.

Na skupu je govorio i Miloš Vučević, gradonačenik Novog Sada.