Radojičić: Kineski predstavnici zainteresovani za strateški razvoj Beograda 1Foto: Beoinfo

– S obzirom da je šangajski metro izuzetno razvijen i funkcioniše sa 500 kilometara linije metroa, kao i da je teren u Šangaju sličan beogradskom, razgovarali smo o tome kako da firme iz Šangaja pomognu u planiranju i realizaciji projekta metroa u našem glavnom gradu – istakao je Radojičić.

Govoreći o saradnji, gradonačelnik je rekao da su kineski predstavnici veoma zainteresovani za strateški razvoj grada i želju da se Beograd spusti na reke. Posebno ih zanima projekat „Beograd na vodi”, koji im se veoma dopada.

–Takođe, razgovarali smo i o veoma brzom razvoju turizma u našem gradu i velikom broju turista iz Kine. Važno je napomenuti da ih je 2013. godine bilo skoro četiri hiljade, a prošle godine skoro 60 hiljada, te se nadamo da će ih uskoro biti i sto hiljada – rekao je on i dodao da je tema bila i prezentovanje Kine beogradskim turistima i razvijanje saradnje i u tom pravcu.

Radojičić je istakao uverenje da je ovo samo jedan od koraka saradnje Beograda i Šangaja nakon potpisivanja Sporazuma o razumevanju između ova dva grada 2017. godine i Sporazuma o bratimljenju 2018. godine, a osvrnuo se i na odlične odnose Srbije i Kine.

–Poslednjih godina imamo najbolju saradnju u istoriji u svim oblastima, pogotovo u privrednoj, kulturnoj i turističkoj. Razgovarali smo o projektima koji su u našem gradu završeni pod pokroviteljstvom Kine, kao što je Pupunov most, ali i o projektima koje planiramo i koje ćemo tek realizovati – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima tokom sastanka bilo je reči i o izgradnji obilaznice oko prestonice, zatim o izgradnji četiri podzemne garaže, kao i o srpsko-kineskom industrijskom parku u Borči.

–U poseti sa današnjom delegacijom su i tri kineska univerzitetska profesora, koji će nastaviti da unapređuju saradnju između beogradskog, novosadskog i drugih srpskih univerziteta. Složili smo se da je ta saradnja veoma značajna za obe države – rekao je Radojičić i zaključio da se današnjim sastankom i razgovorima i dalje unapređuju dobri odnosi dva grada i države.

Sastanku su prisustvovali članovi Gradskog veća Dragomir Petronijević, Zoran Adamović i Danijela Mirjanić, kao i glavni urbanista Marko Stojčić.