Foto: Beoinfo

Prisutnima se obratila viša potpredsednica Delta holdinga Marija Desivojević Cvetković i rekla da kada govorimo o znamenitostima našeg grada najčešće pričamo o stvarima koje su deo istorije i istakla značaj da generacija koja živi u ovom gradu ostavi budućim generacijama jedno delo savremene umetnosti.

– Ova skulptura sama po sebi ima višestruko značenje, pre svega mesto na kome se nalazi je istorijsko, mesto gde su se pisale stranice istorije Beograda i Srbije. Sa druge strane činjenica da autori dolaze iz Srbije i Velike Britanije simbolizuje prijateljstvo između nacija spajanja kultura i različitih generacija – kaže Cvetković i dodaje da Delta holding poklanja ovu skulpturu u nadi da se zadužbinarstvo vraća kao tradicija koju smo ranije imali. Ona je dodala i to da joj je posebno drago što svoju treću zadužbinu poklanjaju na deseti rođendan fondacije i nada se da je ovo jedan od najlepših poklona svima koji u ovom gradu žive i onima koji će u ovaj grad dolaziti.

Umetnik Mrđan Bajić kaže da skulptura stoji na privremenoj poziciji a zapravo je neodvojivi deo putanje celine pešačke pasarele koja treba da spoji i tako zaleči prostorne punktove koje je istorija razdvojila. On nagašava

– Istovremeno skulptura je rezime putanje plastičnog istraživanja započetog još 2006. godine realizovana tako da bude skulptorski bogata iz bliskog kontakta sa oblikom ali i čitljiva u sagledavanju iz velike daljine kao lendmark novog prolaza od reke ka Beogradskoj tvrđavi i dalje ka urbanizovanom jezgru grada – kaže umetnik i zahvaljuje se Ričardu Dikanu, koji zbog problema sa pasošom nije mogao da prisustvuje.
Gradonačelnik Siniša Mali najavio je završetak pasarele do polovine naredne godine i rekao da će pasarelu krasiti skulptura Dikona i Bajića, i zahvalio se Delta fondaciji.

– Želim da zahvalim Delta fondaciji što je prepoznala značaj skulpture i što je donirala novac da se ona završi, a gospodinu Bajiću i gospodinu Dikonu na vremenu koje su uložili, kao i svima onima koji su doprineli da se Beograd menja. On ističe da je ovo poruka da Ričard Dikon imao svoj interes i želju da menja Beograd, da Grad postane prepoznatljiv, kao i svetska metropola jer kako kaze Mali nemate puno gradova u svetu koje imaju skulpture Dikona.