Foto: BeoInfo

Predstavništvo bi po ugledu na druge kancelarije velikih gradova i regiona trebalo da doprinese boljem predstavlajnju i jačanju EU podrške za projekte koji će se realizovati u Beogradu i Srbiji.

– Za grad kao što je Beograd bitno je da bude prisutan na mestima gde se odlučuje, a Brisel je mesto gde se donose mnoge odluke koje su važne za Beograd – poručio je Vesić u izjavi Tanjugu.

Delegacija Beograda, na čelu sa zamenikom gradonačelnika, zajedno sa nemačkom fondacijom Konrad Adenauer organizovala je posetu Briselu, u okviru koje su razgovarali sa predstavnicima Saveza nemačkih gradova i direktorima kancelarija Berlina i Frankfurta.

Dogovoreno je da će se budući zaposleni u kancelariji Beograda u Briselu prvo obučavati u nekom od postojećih nemačkih regionalnih i gradskih predstavništava u Briselu.

– Politički, ekonomski i kulturološki odnosi Nemačke i Srbije su u usponu. Mi smo više nego prijateljske zemlje, mi smo partneri i saveznici. Srbija i Beograd su odlučili da naš evropski put ide preko Nemačke i zahvalni smo joj za podršku koju nam na tom putu daje. Zahvalni smo i na tome što će Beograd dobiti priliku da svoje projekte razvija i uz pomoć EU – kaže Vesić.

On je naglasio i važnost saradnje Beograda sa fondacijom Konrad Adenauer, podsetivši da je upravo taj nemački državnik donosio hrabre odluke za Nemačku zbog kojih je ona danas jedna od najuspešnijih zemlja u Evropi i svetu.

– I mi se kao Srbija nalazimo na tom putu i predsednik Aleksandar Vučić poslednjih godina donosi odluke koje će apsolutno verujemo značiti za Srbiju koliko su odluke Adenauera značile za Nemačku – kaže Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda je evropskom sedištu fondacije Konrad Adenauer predstavio projekte razvoja Beograda u narednih 10 godina.

Planirane investicije za projekte su 12 milijardi evra, a očekuje se da se neki sprovedu i uz podršku EU. Među kapitalnim projektima nalazi se i izgradnja beogradskog metroa koja bi sa realizacjom trebalo da počne 2020. godine uz očekivane troškove od 3,86 milijardi evra.

Vesić je u Briselu naveo da Bograd očekuje i izgradnja dva nova mosta preko Dunava i Save, dok će, prema njegovim rečima, stari Savski most biti ”sačuvan i premešten” na drugu lokaciju na Savi gde će služiti kao pešački i biciklistički most.

Vesić je najavio i izgradnju dva tunela u Beogradu, jedan u samom centru grada, a drugi ispod Topčidera, kako bi se smanjila gužva i zagađenje u gradu.
Beogradske vlasti planiraju da od septembra krenu sa izmeštanjem Glavne autobuske stanice u Beogradu, a planiran je i završetak železničke stanice Prokop, najavljuje Vesić.

– Saobraćaj se izmešta iz centra grada, a po strategiji usvojenoj pre četiri godine prednost dobijaju pešaci i biciklisti – poručio je zamenik gradonačelnika u Briselu.

On je najavio i izgradnju novog Muzeja Nikole Tesle na mestu stare elektrane u Beogradu što će ujedno biti i naučno tehnološki centar i najveće mesto na svetu za izučavanje lika i dela Nikole Tesle.

Među ostalim projektima koji će se naći u realizaciji u narednom periodu, Vesić navodi proširenje beogradskog aerodroma, uređenje deponije u Vinči i početak separacije otpada u gradu, izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, rekonstrukciju Ulice kneza Miloša, Trga republike, izgradnju gondole, četiri nove podzemne garaže i železničku liniju od aerodroma do centra grada, kao i izgradnju novog nacionalng stadiona.

Među predstavljenim projektima, koje su i nemački domaćini u kancelariji Konrad Adenauer fondacije u Brilselu okarakterisli kao impresivne, nalaze se i projekti nastavka obnove fasada Beograda.

– Naša startegija je da Beograd postane grad kreativne industrije. Beograd postaje pravi, uređeni evropski grad. Na tom putu nam je potrebna podrška EU jer Beograd je važan za Srbiju i za Evropu – zaključio je Vesić.

Direktor beogradske Kancelarije Konrad Adenauer fondacije, Norbert Bekman Dirkes, kaže da je važno da se vidi da i iz regiona i gradova dolazi „evropska ideja” i da su Srbija i Beograd na putu da postanu „uspešne priče”.

– Lepo je videti da postoji vizija, kombinacija modernog i tradicionalnog, nešto za mlade i obrazovane što će ih u budućnosti zadržati da ostanu u Srbiji i Bogradu i razvijaju Srbiju kao buduću članicu EU – kaže Bekman Dirkes.

Događaju je prisustvovala i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

Povezani tekstovi