Ilustracija Foto: Beoinfo

– Utvrđen je rebalans budžeta Grada Beograda koji predviđa da će grad uzeti kredit od 35 miliona evra kako bi se kupili novi autobusi za Gradsko saobraćajno preduzeće. Ovo preduzeće će rebalansom svog budžeta obezbediti dodatnih 10 miliona evra za kupovinu autobusa. Za 45 miliona evra očekujemo da kupimo između 210 i 230 autobusa, zavisno od cene koju ćemo dobiti na tenderu. Rok za isporuku novih autobusa biće 150 dana i 1. septembra ove godine svi autobusi moraju da budu na ulici, rekao je Goran Vesi.

On je dodao da će tender za kupovinu autobusa biti raspisan odmah pošto Skupština Grada Beograda usvoji rebalans na sednici koja će biti održana 25. februara odnosno tokom naredne nedelje

Prema njegovim rečima, bivša vlast ostavila je dug Grada Beograda od 1,2 milijarde evra i taj dug odnosi se na obaveze po osnovu kredita stranih i domaćih banaka, neisplaćene obaveze gradskih opština, obaveze javnih i javnih komunalnih preduzeća, kao i na skrivene obaveze koje nisu bile planirane budžetom grada.

– Od 2013. godine vratili smo 324,5 miliona evra kredita, a ove godine vraćamo 39,4 miliona evra. Kada dodamo koliko su obaveza vratila naša preduzeća i opštine, dolazimo do cifre od skoro 600 miliona evra dugova prethodne vlasti koje smo vratili. Sve smo ovo uspeli, a nismo za šest godina uzeli nijedan jedini dinar novih kredita. Danas kada su finansije grada stabilne, kada imamo budžet koji iznosi preko milijardu evra i kada Grad Beograd ima isti kreditni rejting kao Republika Srbija, možemo da uzmemo kredit od 35 miliona evra da kupimo nove autobuse, rekao je Vesić i dodao da to nije kraj ulaganjima grada u GSP.

Kako je rekao, tokom 2020. i 2021. godine planirano je da Grad Beograd uloži još dodatnih 65 miliona u kupovinu autobusa, električnih autobusa i tramvaja, kako bi naš gradski prevoznik imao nova vozila.

– To je samo prvi korak u restrukturiranju ovog preduzeća koje smo započeli pre nekoliko meseci, poručio je Vesić.

Povezani tekstovi