"Bakarecu bi bolje bilo da ne čačka Disa": Lični stav Čede Nedeljkovića 1Foto: Privatna arhiva

Na nedavnoj sednici (1. juna) poslanik Miloš Parandilović rekao je da su naprednjaci pokupovali sve televizije sa nacionalnom frekvencijom. A RTS i lokalne medije stavili pod kontrolu. Uzvratio mu je jedan od naprednjačkih prvaka rekavši da ga je Parandilovićeva diskusija podsetila na Disovu pesmu “Naši dani”.

I da bi bio što učevniji citirao je stihove „progledale sve jazbine i kanali, na visoko podigli se sutereni, svi podmukli, svi prokleti i svi mali, dostojanstva podeliše idioti“.

Uzgred, veliki Bakarec netačno citira Disa. Poslednji stih „dostojanstva podeliše idioti“ ne pripada tu, ali je Bakarecu bio potreban da kaže kako ga Parandilović podseća na idiota. Neću se upuštati u to ko je ovde idiot, ali ću reći da je krajnje nepristojno povezivati Naše dane sa jednim čovekom ma kakav on bio.

Avetinjski pesnik, sanjar, buntovnik i satirik kao da je u toj svevremenskoj pesmi vizionarski sagledao stanje u našoj današnjoj državi. Bakarecu bi bolje bilo da ne čačka Disa, pošto on nije pesnik za sitnu banalnu upotrebu.

"Bakarecu bi bolje bilo da ne čačka Disa": Lični stav Čede Nedeljkovića 2
Foto: Privatna arhiva

Jer, kad ovaj pesnik jaukne „razvilo se crno vreme opadanja / nabujao šljam i razvrat i poroci“ taj jauk daleko se čuje u svakom kutku ove nesrećne države… Goran Sultanović doživljava ovacije kad recituje ovu pesmu pred prepunim halama. Te ovacije su i večnaja pamjat nesrećnom pesniku. Da je živ Jovan Skerlić, mrtvoga Disa bi molio za oproštenje zbog svojih nepovoljnih ocena te poezije.

Čudi me da niko od poslanika nije upitao Bakareca, kad već pominje dostojanstva, ko deli dostojanstva u ovoj državi. Na koga se danas odnosi Disov stih „sad svu slavu pronađosmo u partiji“ kad i vrapci znaju da se na važna mesta dolazi po partijskoj liniji. Pesnik kao da je kažiprst uperio na prevrtljivca Bakareca koji je uvek u onoj partiji koja je na vlasti. A i u Vladi ima takvih ministara.

Aktuelan je kod nas, i danas, Nikolo Makijaveli koji je još u 16. veku (delo Vladalac) kazao da politika ne podleže etičkim principima. Rukovodeći se načelom bez načela Bakarec je postao zvučnik Aleksandra Vučića, ali pošto već piše pesme, daleko bi brže napredovao ako bi napisao jednu odu svome vođi. Mogao bi da počne: podignimo uvis čela / kad imamo vođu i mudra i smela. A i on i vođa trebalo bi da se upitaju zašto je danas toliko popularna pesma Naši dani. Valjalo bi da pesmu analiziraju u celini, a ne da vade stihove prema trenutnoj potrebi. Naročito je upozoravajuća poslednja strofa, pesnička poenta.

Pomrčina pritisnula naše dane,
Ne vidi se jadna naša zemlja huda;
Al’ kad požar poduhvati na sve strane,
Kuda ćemo od svetlosti i od suda!
Pomrčina pritisnula naše dane.
A požar se već sprema, tinja.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari