Poznato je da je DS koristio u svojim izbornim kampanjama protiv SRS mantru da se mora glasati protiv radikala kao oličenja apsolutnog zla. Kada je DS poražen od strane SNS, naprednjaci su preuzeli identičnu mantru u malo izmenjenoj formi: „Nećete valjda dozvoliti da se vrate na vlast ovi lopovi koji su bili pre nas!“

Ovo je zaista efikasna mantra. Ne samo da je koriste oni koji glasaju za vlast, već i apstinenti koji se drže parole: „Svi su isti“.

Međutim, stav da ne treba glasati za manje zlo, već ne učestvovati na izborima i ne pružati legitimitet izbornom sistemu je prazna priča. Suštinski je to savest srednjeklasnog, još uvek privilegovanog sloja. U situaciji kada SNS pod pretnjama otpuštanjem ili nemogućnošću zaposlenja, paljenjem automobila i da ne nabrajamo ostale metode kojima se služe širom naše zemlje kako bi uticali na ishode izbora, svako ko misli da ima slobodu izbora da ne glasa za to čuveno manje zlo je u privilegovanom položaju. Slobodni izbori ne postoje, ako ne postoje za većinu naroda, onda ne postoje ni za koga. Postoji samo lažna slika o pojedincu koji nije izašao da glasa za SNS ili nekoga iz opozicije. Kao što znamo, njegova apstinencija nije oštetila SNS nakon što pobedi na izborima i prigrabi kontrolu nad životima građana. Naš pojedinac ponosan što nije glasao za SNS, ali ni za manje zlo iz opozicije sa moralne visine gleda u „sendvičare“ i nas opozicionare i govori nešto poput: „Tako vam svima i treba!“

Dobro, možda nam tako i treba, ali ne vidimo tvoj doprinos da se situacija promeni, štaviše vidimo doprinos da se situacija održi ovakvom kakva jeste.

Čini se da je ipak manje zlo glasati za opoziciju nego ne glasati uopšte. Međutim, politika nije igra morala u kojoj se takmiče dobro i zlo, već borba stranaka za državnu vlast i sprovođenje sopstvene politike. Pričanje o manjem zlu u politici znači iskrivljavanje istine i nedostatak ozbiljne analize. Ne treba protiv SNS glasati jer je opozicija manje zlo, niti za SNS glasati jer je manje zlo od opozicije. Napokon, koalicija oko Dragana Đilasa predstavlja zaista opciju koja ima socijalni program i političku snagu da taj program iznese i porazi SNS u Beogradu. Ne zato što je manje zlo od SNS, nego zato što ima stručnijeg kandidata i politiku koja će vratiti neka od socijalnih davanja koja su postojala i uvesti nova. Zato što je spremna da politiku promišlja i sprovodi pod svim pritiscima SNS, a ne da politiku zamišlja kao glasanje za manje zlo.

Autor je član Predsedništva Levice Srbije