Matematika, politika i politička matematika 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Pre nego vas, dragi prijatelji, u zaključku ovog teksta pozovem da izađete na beogradske i sve druge izbore, u zavisnosti od toga gde živite, evo nekoliko rečenica o već učestalo pominjanoj zbunjenosti podelom u opoziciji na one koji će na izbore izaći i one koji neće, a tu svoju odluku potpuno netačno nazivaju bojkotom.

Pa evo nekoliko zbunova kojim su matematika i politička matematika očigledno različite.

Tako sam (smo) saznali iz intervjua Dragana Đilasa da je 30 više od 70 jer je po njihovom istraživanju u martu među opozicionim biračima 30 posto bilo za bojkot pa ih je to opredelilo.

Isto sam tako razumeo, odnosno tačnije, nisam da je 3 veće od 6 i da je to u demokratskom odlučivanju kada treba doneti neku odluku dovoljno da ono što je dugo građeno uz blagoslov i nagovor nezadovoljnih građana rasturi u par sati.

Sindrom Živorad, koji je eto tako karakterističan nama na ovim našim prostorima, glasi da ako nisi dobio sve, nisi dobio ništa.

Problem je naravno u tome što ovde „ništa“ sleduje nama građanima na koje se, jel, svi pozivaju.

No, nisu te razlike izmeđe matematike i političke matematike jedino zbunjujuće, ima toga i u sferi jezika, logike a bogme i psihopatologije.

Matematika, politika i politička matematika 2
Rade Marković Foto: Privatna arhiva

Kako objasniti sebi upotrebu reči „bojkot“ koja izgleda ima geografsko topografsko značenje, te u nekim geografskim širinama i dužinama ima značenje „svi na izbore“ a na nekim drugim „ko će na izbore izdajnik je i Vučićev“.

Gde je tu logika, pitao bi se moj omiljeni gimnazijski profesor filozofije i logike Omer, pa me je eto zarazio, za ove naše prostore nepotrebnom disciplinom. Nema tu logike (kao ni bojkota), moj Rade, mada možda ima neke koristi, svakako ne za tebe, naivče moj.

Dakle, uspeli smo, bez da nam je to majstor obesmišljavanja svega pomogao, da mu se priključimo i poradimo na korist svoje štete. Kako reče pesnik „Obezvredili mi logiku“.

Nije logika na ceni ovde, ali zato jeste psihopatologija, nekakav kolektivni Stokholmski sindrom, kojim se definiše patološki odnos između nasilnika i žrtve.

Naime, evo već skoro mesec dana na medijima (elektronskim pre svega) koje mi opozicioni građani razumemo kao nezavisne, vodi se, doduše fino upakovana, kampanja za bojkot a protiv ove grupacije koja izlazi na izbore u Beogradu.

O logici i matematici koju sam predhodno izneo voditelji i novinari ovih medija se ne zamišljaju, tražeći i najmanju grešku grupaciji koja izlazi na izbore a sve, jel, u ime slobodnog novinarastva.

I tako, dragi moj čitaoče, umesto rasprave o sudaru vozova od kojih jedan potencijalno vozi opasan teret i kolika je tu odgovornost vlasti, Šapića i onih iznad koji se bave prodajom naše istorije i zemljišta, mi ćemo slušati o promeni adrese sa Voždovca na Stari grad kandidata opozicije kao o najvažnijoj temi vezanoj za izbore u Beogradu.

O majko moja! Ne mogu a da nemam utisak da je Vučić neposredni i posredni urednik svih medija na ovim našim prostorima.

Kakva se tu i čija korist krije ne znam, ali saznaćemo svakako na najgluplji mogući način kao i uvek.

No, evo obećanog zaključka s početka ovog teksta.

Slagao sam da sam zbunjen, naprotiv.

Ne glasamo mi ovde, dragi moj/a, za vođu opozicije, već za to da li ćemo i dalje trpeti u duhu Stokholmskog sindroma jednu bahatu, neznalačku, lopovsku i potpuno neodgovornu vlast koja baštini sjajne rezultate u sudaranju vozova, otpadanju točkova, umnožavanju autobusa prostom deobom i spaljivanjem istih, rasprodaji zemljišne imovine građana Beograda u ime sopstvene političke i materjalne koristi, vezi sa kriminalom svake vrste i da ne nabrajam više.

Ja ću, a pozivam i vas, izaći na izbore i glasati za Beograd, njegov slobodarski i kosmopolitski duh, za početak rešavanja problema parkiranja, gradskog saobraćaja, zagađenosti vazduha, investitorskog nasilja nad istorijom i arhitekturom i dodajte sami.

Pobeda i budućnost su u našim rukama ili u njihovim. Jednostavno je, neizlaskom glasaš za ovu tragičnu realnost.

Zato pamet u glavu, plajvaz u ruke.

Do pobede!

Autor je vajar

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari