Novi Sad je grad koji se ruši građenjem 1Foto: Nebojša Babić

Da rezimiramo po ko zna koji put:

1. Miloš Vučević tvrdi da će novim GUP-om Novi Sad postati „bogatiji“ za 150.000 stanovnika! Odgovori koji, međutim, hronično izostaju su: koliko će biti novih širokih bulevara, koliko trgova, koliko parkova, koliko novih škola/vrtića, koliko novih domova zdravlja ili kulturnih i sportsko/rekreativnih sadržaja?!

2. Obilaznica oko Novog Sada nije nikakva obilaznica pošto ona ne obilazi a-pso-lu-tno ništa već prolazi kroz širi centar grada! Kao kad bi, recimo, „obilaznica“ oko Beograda išla kroz Zemun, Novi Beograd pa „sve obilazeći“ završavala u pravcu Banovog brda. Pored toga što bi ljudima prolazila kroz dnevne sobe – njenom izgradnjom se u delovima Novog Sada na koje se naslanja doslovno više ne bi moglo disati.

3. „Argument“ da su „obilaznica“ i novi most tu planirani još pre 70 godina vrhunska je glupost – jer su pre 70 godina na pomenutom prostoru živele žabe a danas žive ljudi, mnogo ljudi koje gradonačelnik i njegovi „urbanisti“ jednostavno ne vide!

4. I „obilaznica“ i novi most grade se baš tu zbog „Novog Sada na vodi“ jer bi – bez mosta – do Brodogradilišta vodila samo jedna, pri tom saobraćajno neprotočna ulica (osim ako za stanovnike NSH2O ne planiraju odmah i leteće automobile)?! Da je to tako pokazuje i činjenica da se svega par kilometara nizvodno za potrebe Fruškogorskog koridora planira još jedan most o kom se trenutno, gle čuda, uopšte ne priča. Da ne pričamo o tome da – sve i kad bi bio izgrađen – ostaje potpuna misterija gde bi stanovnici NSH2O parkirali svoje automobile, gde bi se lečili, gde bi im deca išla u škole, gde bi im se izlivala kanalizacija, itd…

5. Šodroš, Kamenička ada sa Ribarskim ostrvom i Kasarnom rečne mornarice kao prirodnom eko-celinom nisu bilo kakva šuma – već prostor na kom bi se, uz očuvanje postojećih i zasadom novih stabala, mogla kultivisati autentična gradska šuma – novosadski Central park i mesto na kom bi grad, i doslovno i metaforički, mogao prodisati – što je i inače način na koji veliki gradovi rešavaju problem rastućeg aerozagađenja. Naravno, uz brojne sadržaje koji bi obogatili turističku ponudu grada – a bez ugrožavanja preko 200 zaštićenih i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

6. Da bi NSH2O uopšte postao moguć – jer je reč o prostoru na kom je, sve dok ga nije kupio GALENS bilo kakva gradnja bila zabranjena – postojeći bedem odbrane od poplava bi se trebao pomeriti izgradnjom nove obaloutvrde/zida unutar samog korita Dunava. Dakle višemilionskim ulaganjem JAVNOG NOVCA kako bi se „obezbedio“ profit povlašćenog privatnog „investitora“!

7. Kad smo već kod „investicija“: šta je razlog zbog kog gradonačelnik toliko brine o privatnim „investicijama“ – spreman da zbog njih prebija i hapsi sopstvene građane – a nikad ga, recimo, nismo čuli da priča o strateškom investiranju grada u poboljšanje kvaliteta života i unapređenje zdravlja njegovih građana!? Priče o izgradnji nisu ekvivalent priči o urbanizmu – kao grad koji se ruši građenjem Novi Sad, decenijama unazad, nema urbanizam!

8. Niko ne misli ni o socijalnom aspektu. Cene novoizgrađenih nekretnina u Novom Sadu trenutno se kreću i do 3.000 evra – eventualnom izgradnjom NSH2O one bi bile čak i veće.

Takođe, ako 150.000 NOVIH STANOVNIKA dođe u Novi Sad – šta će biti, i ko će uopšte ostati u ostatku Vojvodine!? Kako to da nigde nema socijalnih stanova za najugroženije – i zašto subvencionisane stanove grad već godinama gradi ISKLJUČIVO za radnike službi bezbednosti!?

9. KLJUČNO PITANJE GLASI: ZA KOGA SU SVI TI STANOVI imamo li u vidu masovno iseljavanje i konstantan demografski pad!? Iz kog se razloga ignoriše istraživanje poljske novinarke koja Novi Sad svrstava u TOP PET EVROPSKIH GRADOVA U KOJIMA SE NOVAC OD PRODAJE NARKOTIKA „LEGALIZUJE“ KROZ STANOGRADNJU!? To potvrđuju i agencije za nekretnine podatkom da se više od 85 odsto novih stanova kupuje za keš – odnosno novcima koji se donose u torbama. Naposletku, u čijim venama završava sva ta droga!?

10. Molim ekološke aktiviste da pitanje devastacije Šodroša više ne svode na problem nemanja dozvola – pošto je suština da dozvolu za uništavanje grada Miloš Vučević i njegova gradorušiteljska klika (sve i da ih pribave) nisu dobili od građanki i građana Novog Sada! Pobedom na lažnim izborima oni nisu postali vlasnici grada – kao što trenutno možda misle, dok njihov „razvoj“ od sopstvenih građana danonoćno čuvaju snage žandarmerije!

Naposletku, kome pripadaju jedan grad/država – ako oni ne pripadaju vlastitim građanima!?

Autor je pisac i istoričar umetnosti iz Novog Sada

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.