Pitanja iz matematike za osnovnu školu 1Rade Marković Foto: Privatna arhiva

Evo nekoliko podataka dostupnih na internetu iz saopštenja visokih državnih službenika datih medijima. Prošle godine je pomoć od 100 evra, a zbog pandemije – ne zbog izbora, je li – dobilo 1.692.697 penzionera i 4.325.500 punoletnih građana Srbije. Ukupno 6.018.197 građana Srbije. Dakle, to je oko 600 miliona evra.

Ove godine pod pretpostavkom da će prijavljivanje za pomoć biti slično kao prethodne, pomoć će ostalim građanima iznositi 60 evra, a penzionerima 110 evra u nekoliko rata. Dakle ako zaokružim biće to 446 miliona evra ili od maja 2020. do juna 2021. milijardu i pedeset miliona evra.

I sad evo nekoliko pitanja onako kako ih moja unuka postavlja za mnogo toga što joj nije jasno. Zašto, kaže ona. Pa evo. Zašto pomoć nije išla selektivno, a razloga za takav pristup ima mnogo. Jedan od njih je svakako manje zaduživanje države i manje opterećenje za sve građane kada naplata dođe na red. Ili možda zašto još bolje rešenje, pod pretpostavkom da bi ukupan iznos pomoći bio prepolovljen, ostatak nije upotrebljen za stimulisanje razvoja mikro i malih firmi u Republici Srbiji i otvaranju novih firmi, čime bi se povećao broj zaposlenih ljudi koji se brinu o sebi i svojima i što je isto tako važno, da se ne osećaju bespomoćno, no naprotiv kao ljudi.

Uzmimo recimo da ta pomoć pod jasno definisanim uslovima sa grejs periodom, sa delom nepovratnih sredstava i sa kamatom koja samo pokriva administrativne troškove na recimo pet do 10 godina iznosi u proseku 50.000 evra. Kada se napravi račun ispada da bi to bilo oko 10.000 malih firmi u Srbiji. I na osnovu ovoga što je rađeno možemo zaključiti, a bez ikakve zluradosti, da vlast u Srbiji ne želi da se srpski građani nauče loviti ribu, nego će im istu podeliti zadužujući ih u cilju održavanja sopstvene vlasti. Korišćenje imovine svih u ime sopstvenih interesa održanja na vlasti i privilegija jeste odlika populističkih režima kakav ovaj srpski trenutno jeste. Od populizma i autokratije do diktature mali su razmaci. I evo sada mog priznanja. Prijavio sam se za pomoć i prethodne godine a i sada. Novac koji sam dobio uplatio sam i uplatiću unuci. Kada me bude pitala kao što sad često čini, zašto deda, moj odgovor biće, zato da budeš manje dužna. I da završim sa krajem onog vica u kojem branjenik i voljeni akter kaže jednu što se mene tiče važnu rečenicu: Nemoj više da me braniš molim te.

Čekam sa malo optimizma trenutak kada će građani Srbije reći ovim likovima – usrećiteljima – koji su ovde od devedesetih do danas: Nemojte više da nas volite, a pogotovo da nas branite.

Autor je vajar iz Beograda

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Pitanja iz matematike za osnovnu školu”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.