Angela Merkel Prvog dana 2007. Nemačka je preuzela ulogu zemlje presedavajuće Evropskom unijom i stala na čelo Grupe 8 najrazvijenijih zemalja sveta. Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će u narednih šest meseci Berlin raditi na oživljavanju proširene Unije, izglasavanju evropskog ustava i jačanju odnosa sa Rusijom i Centralnom Azijom. „Samo ujedinjena Evropa može da se izbori sa izazovima globalizacije, međunarodne trgovine, terorizma, nasilja i rata, dok je podeljena Evropa unapred osuđena na neuspeh“, poručila je u novogodišnjoj čestitki nemačka kancelarka i lider Hrišćansko – demokratske unije (CDU). Nemački zvaničnici najavili su da će prioritet u prvoj polovini 2007. biti jačanje spoljne bezbednosti kao i donošenje rešenja o budućem statusu Kosova.
Angela Merkel važi za strogog zagovornika transatlantskih integracija i nemačko-američkog partnerstva. Podržala je invaziju na Irak kao „neizbežnu“ i optužila tadašnjeg kancelara Gerharda Šredera da je antiamerikanac. Zbog toga ju je nemačka javnost prozvala američkog slugom. Kritikovala je podršku nemačke vlade članstvu Turske u EU i umesto toga zagovarala „privilegovano partnerstvo“. Magazin Forbs je prošle godine proglasio ju je najmoćnijom ženom u svetu. Posle Margaret Tačer, Merkelova će biti druga žena koja će predsedavati grupom G8.
Angela Dorotea Kasner Merkel je rođena u Hamburgu u julu 1954. Obrazovala se na Templinu i univerzitetu u Lajpcigu, gde je doktorirala na odseku za kvantnu fiziku. U vreme Helmuta Kola bila je ministar za žene i omladinu. Nekoliko godina kasnije, postavljena je za ministra za životnu sredinu. Analitičari smatraju da joj je ta funkcija omogućila veću političku promociju i platformu na kojoj je gradila političku karijeru.
Prva je žena kancelar Nemačke, od kada je ta zemlja postala moderna nacionalna država 1871, i ujedno najmlađi nemački kancelar od Drugog svetskog rata. Kao veliki prijatelj Kola i njegov najmlađi ministar, oslovljavao ju je sa „das Mädchen“ (devojčica). Posle finansijskog skandala koji je kompromitovao mnoge vodeće ličnosti CDU, Kol je 2000. lično odabrao Merkelovu za novog šefa partije. Ipak, Angela je kritikovala svog bivšeg mentora i zauzela se za novi početak CDU.
Od prvog supruga fizičara Urliha Merkela, čije prezime nosi, razvela se 1982. Četrnaest godina kasnije udala se za Joakima Sauera, profesora hemije iz Berlina. Tečno govori ruski i engleski jezik.