Putin u Evropi ima dva odana državnika, autokrate Vučića i Orbana 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Rusija je odavno remetilački činilac na jugozapadu Evrope, još od 19. veka, pa do danas.

Rusiji je cilj stvaranje haosa, razbijanje EU, NATO-a… Sve je to jasno i nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Kako je Hitler pod izgovorom zaštite Nemaca izvan Nemačke krenuo u agresiju na susedne zemlje, tako je i Putin pod izgovorom zaštite Rusa u Ukrajini krenuo u agresiju na susednu zemlju. No i kod Hitlera i kod Putina u pozadini je bio i jeste čisti imperijalizam, širenje vlastite teritorije i osvajanje novih područja bogatih raznim sirovinama.

Putin u Europi ima dva državnika koji su mu odani, i obojica su autokrate kao i on – Vučić i Orban.

Vučić je puno puta dao do znanja da se ne odriče Putina, srpska je javnost većinom na Putinovoj strani, Beograd je pun Putinovih murala i svakakvih amblema za kupovinu.

Srbija je još u 19. veku bila produžena ruka Rusije na Balkanu, ruka koja je služila razbijanju Austro-Ugarske i izazivanju Prvog svetskog rata. Nije li i Milošević započeo ratove pod izgovorom zaštite Srba van Srbije i da svi Srbi treba da žive u jednoj državi?!

I Vučić je odrastao pod takvom politikom te je zanat ispekao pod četničkim vojvodama Šešeljem i Nikolićem. Stoga ne čudi najnovija Vučićeva provokacija s Hrvatskom.

Eto, on je zamislio samo kao privatna osoba ući u Hrvatsku i otići do Jasenovca kako bi tamo položio venac. Taman posla da mu je to bilo na umu. Jedini cilj bila je provokacija, bilo iz samog Jasenovca, da je onamo uspeo doći, bilo ovako, kad mu je zabranjen ulazak u zemlju.

Vučić jedno govori, a drugo radi, toliko poznato iz srbijanske kuhinje. On je za sav mogući dobrosusedski razvoj odnosa između Srbije i Hrvatske, a onda sasvim svesno izazove incident, pa zatim on i njegovi poltroni nariču kao babe, od sebe i Srbije opet prave žrtvu dok nas optužuju da smo antievropskog i anticivilizacijskog ponašanja.

I onda sledi novo huškanje Vučićevih tabloida u Srbiji na Hrvate i Hrvatsku, pa nije čudno da su Hrvati u Srbiji najomraženija manjina među Srbima.

Vučić i dalje jaše uz Putina, koliko god ga pritiskao Zapad da se napokon odredi na koju će stranu. Tako već nedeljama kmeči da Zapad neće pristati na Putinove uslove u vezi sa zaustavljanjem rata, pa da nas čeka haos, rat kakav još nismo videli i tome slično. Sve istovetno ruskoj propagandi.

Naravno da se Vučić više vidi uz autokratu Putina nego na demokratskom Zapadu. Bio bi on najsrećniji da je Putin uspeo u svojoj prvobitnoj nameri, da je pala Ukrajina, da se raspao i posvađao Zapad, da se raspadne EU, pa da on kao autokrata može još autokratskije vladati.

Na njegovu žalost, Putin nije uspeo, pa je Vučić debelo nervozan i traži se. Stoga mu treba i ovakva provokacija s Hrvatskom.

Orban je pak još jedan Putinov satelit, još jedan autokrata, kojem je jako tesno unutar EU, pa bi i on rado da se EU raspadne, i da takođe vlada kao Putin. U Mađarskoj se svašta priča i objavljuje, ali se kod nas malo toga prenosi zbog velike jezične barijere.

Čak da je i Orban imao planove s Ukrajinom, o tome se šuškalo i pre. Jer je velikomađarskom Orbanu na piku već dugo ukrajinska teritorija na kojoj živi mnogo etničkih Mađara. Orban je sigurno trljao ruke kad je Putin napao Ukrajinu jer je računao da će Putin ostvariti svoje ciljeve.

Orban bi rado odbacio i EU i NATO. Ali Putin nije uspeo, na njegovu žalost. No da su Mađari očito imali planove, potvrdio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. On je za mađarske medije u petak rekao da je Budimpešta spremna da stane u obranu 150.000 etničkih Mađara koji žive u Zakarpatju na zapadu Ukrajine.

Mađarska je, po njemu, “pripremila hitne ratne scenarije u slučaju rata na Zakarpatju”. Još početkom jula Sijarto je izvestio da Mađarska ne šalje oružje Ukrajini jer se boji osvete Rusije i kasnijeg granatiranja Mađara u Zakarpatju, pa su ga zbog takve izjave kritikovali upravo ukrajinski Mađari.

Mađarska je povećala borbenu spremnost svoje vojske i najavila vojne vežbe, a Sijarto je rekao da nemaju razmirice s ukrajinskim predsednikom, nego da “Mađarska i Ukrajina imaju različite ciljeve”. Koji su to mađarski ciljevi?

U slučaju Putinovog brzog uspeha u Ukrajini, zauzeli bi Zakarpatje? Proširili Mađarsku? Jednako onako kao što su Hitler i Staljin podelili Poljsku nakon Hitlerove invazije na Poljsku? Ukrajina dugo optužuje Mađarsku da potiče secesionizam kod Mađara u Ukrajini te da im u tajnosti daje mađarsko državljanstvo.

Nadalje, zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk optužila je Mađarsku za dodvoravanje Rusiji zbog “jeftinog gasa” i vrebanje prilike da prisvoji dijelove Ukrajine u kojima Mađari čine većinu. I onda se neki još pitaju zašto Rusiju treba odavde zauvek proterati?

Izvor: Vecernji.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari