Šabački politički teror 1Foto: Privatna arhiva

Naizgled u Šapcu je sve gotovo kada je reč o tim famoznim lokalnim izborima, održanim još 21. juna.

Posle četiri meseca naprednjaci su konačno proglasili pobedu, oformili Skupštinu i proglasili novog Gradonačelnika, Predsednika Skupštine i članove Gradskog veća. O novim direktorima javnih preduzeća, SNS u Šapcu će se oglasiti nešto kasnije.

Sve bi to bilo u redu, da su izbori protekli u fer i demokratskim uslovima i da nije bilo podrške, naprednjacima dakako, celokupne srpske mafije, policije, tužilaštva, sudija Upravnog suda a i samog predsednika Aleksandra Vučića.

Sam Upravni sud je, posle prvog kruga lokalnih izbora, priznao da je bilo mnogo neregularnosti od strane predstavnika SNS-a, ali je našao solomonsko rešenje da se izbori, umesto na svih 100 biračkih mesta, ponove na samo 27.

I posle drugog ponovljenog kruga i ponovnog mafijanja i pretnji, ucena i zastrašivanja građana, od strane nabildovanih momaka iz cele Srbije, Upravni sud nije mogao da prenebregne žalbe Nebojše Zelenovića i ponovo je kriminal uveo na mala vrata, proglasivši neregularnim samo pet izbornih mesta.

Tada je već svima bilo jasno „da sila boga ne moli“ i da će naprednjaci, uz obilatu pomoć mafijaša u zatamnjenim džipovima, koji su potplaćivanjima i pretnjama izvodili na glasanje preplašene meštane okolnih sela, doći na vlast, ipak, kako-tako.

Šok je usledio kada su usledile nove žalbe od strane Zelenovića i kada su za sve to naprednjaci optužili Gradsku izbornu komisiju, koja navodno odugovlači sa završetkom izbornog procesa u Šapcu.

U noći poput one „kristalne“ u Nemačkoj, bez ikakvog razloga, nekoliko stotina napaljenih i krezubih šabačkih naprednjaka, opkoljavaju zgradu Gradske uprave u kojoj se, u tim trenucima, održavala sednica Gradske izborne komisije. Lokalni SNS lideri, sa nabildovanim momcima, neometano upadaju na sednicu GIK-a, preteći članovima da neće moći da napuste zgradu, dok ne donesu odluke kakve njima odgovaraju.

Šabačka policija je svesrdno pomogla, da se izvrši ovaj i ovakav teroristički akt na nezavisan državni organ, oglušujući se, uz apele i molbe zarobljenih članova GIK-a da im se pomogne da ne budu linčovani.

Niko se od policije, u upravnoj zgradi opštine nije pojavio, ni posle višečasovnih apela i molbi zarobljenih. Epilog ovog događaja je da je polovina Izborne komisije u Šapcu, podnela neopozive ostavke na članstvo u istoj, ne želeći više da trpe teror i pritiske, jer je bilo obećanja i pretnji, da će na sledeću sednicu doći sa bejzbol palicama i ko živ – ko mrtav!

U tim trenucima i takvim razvojem situacije, naprednjaci šabački u sprezi sa državnim vrhom, stupaju na scenu, potpuno d(e)rogirajući zakon. Sami izrađuju pečat Gradske izborne komisije, bez kvoruma i ne postupajući po presudama Upravnog suda, proglašavaju svoju Izbornu komisiju, čije je sedište bilo u prostorijama SNS u Šapcu.

Zakon kaže, da u stalnom sastavu Izborne komisije, nijedna politička stranka niti koalicija, ne mogu imati više od 50% svojih članova, ali koga to briga?

Da bi ispunili većinsku kvotu, šabački naprednjaci u takav svoj GIK, ubacuju šabačku advokaticu ispred Ruske stranke, kojoj je Upravni sud oko mesec dana pre toga, presudom utvrdio da nema pravo da učestvuje u izbornom procesu.

Zbog faulova koje je napravila Ruska stranka, kandidujući za člana osobu koja se nalazila na izbornoj listi iste.

Dakle, klasičan zakonski sukob interesa, sve je jasno! Bez obzira što se i dalje, pred Upravnim sudom nalazi nekoliko žalbi u vezi neregularnosti izbornog procesa u Šapcu, šabački naprednjaci i njihov takav, paralelni GIK donose odluku da je izborni proces završen, dodelivši sebi 37 od 69 odborničkih mandata, izbacujući „Metlu“, koja je imala cenzus i osvojila dva mandata, Zelenoviću i ostalima podelila mandate, iako se, to čak i u njihovoj kombinatorici matematički ne slaže.

Prosto da čovek ne poveruje, da su sami sebi na nekim izbornim mestima, negde oduzimali glasove a na drugim dodavali, da bi iznivelisali brojke oko izlaznosti i broja glasačkih listića.

Na sve prijave tužilaštvo ćuti a Upravni sud se ne oglašava već danima, iako je zakonski rok za donošenje odluka Upravnog suda 48 sati.

U Šapcu je krenuo politički teror. Naprednjaci su, mimo svih zakonskih okvira i regulativa, sazvali Skupštinu, mandate novim odbornicima je verifikovao svojim potpisom i nezakonito stečenim pečatom, izvesni Boris Tumenko, koga su, kao najstarijeg u takvom GIK-u, šabački naprednjaci proglasili za predsedavajućeg.

U Šapcu se ovih dana postavlja pitanje, ko je ovde lud i drogiran a ko d(e)rogiran? Šabac je paradigmatski pokazao, da je u Srbiji, zaista sve moguće!

Autor je urednih Podrinskih novena iz Šapca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari