Štazi i srpski politički mejnstrim 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

U mnogohvaljenoj studiji „Spin diktatori“ autori opisuju jedan oblik šikaniranja koje je primenjivala istočnonemačka tajna služba Štazi sa ciljem neutralisanja političkih oponenata iz javnog života.

Suptilnost njihovog delovanja sastojala se između ostalog i u tome što su znali ušunjati se u stan oponenta i presložiti mu nameštaj, drugi put izmestiti teglice sa začinima, zameniti čaj omiljene marke sa nekim drugim, drugačije okačiti slike na zidu ili pak pomeriti peškire u kupatilu i rasporediti cveće u saksijama.

Kada bi se žrtva požalila to bi naišlo na neverovanje okoline i prijatelja a za posledicu bi imalo da žrtva usled dezorijentisanosti odustane od dalje javne i političke delatnosti. Sve ono što je u iznetom primeru radila tajna istočnonemačka služba Štazi u Srbiji postaje javni diskurs političkog mejnstrima, i to ne od juče.

Štazi i srpski politički mejnstrim 2
Foto: Privatna arhiva

Daleko od toga da je to njeno političko ponašanje beslovesno, ono za cilj pre svega ima potrebu da političke oponente u javnosti, i naposletku samu javnost, prikaže nedoraslim za političko delovanje.

Otuda su i održani izbori bili sve samo ne izbori, i izvesno je da s ovom političkom grupacijom na vlasti – nikada neće ni biti.

Pre toga, donošenje Rezolucije kojom je proglašen Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici proglašeno je kao ovdašnja moralna pobeda prvog u tom političkom mejnstrimu, kojeg je pratio sveukupni politički performans zaista neviđen ni u domaćem političkom prostoru a ni u sali GS UN, još od vremena Nikite Hruščova.

Ukupno zaluđivanje javnosti time je dobilo epske dimenzije i ono će ući u anale jedne opšte hipokrizije, ako bi uopšte takvi anali i bili pravljeni.

Ovo ponašanje političkog mejnstrima služi da „reprogramira“ javnost, svakako na suptilniji način od onog na koji su to radili ozloglašeni diktatorski režimi u političkoj istoriji.

Svaka diktatura ima referentni okvir koji je definiše, međutim, politički mejnstrim u Srbiji, u poslednjih dvanaest godina, uspeo je da prevaziđe okvire jedne diktature izopačujući i satirući sve što ima klicu civilizovanosti – život, ideje, vrednosti, nade i snove – vukući sa sobom u bezdan budućnost.

Bez ikakve ideologije, pod reflektorima javnosti politički mejnstrim se služio uspešnim manipulacijama, iza tih reflektora uterivanjem golog straha oponentima i njima nesklonoj javnosti.

Laž i manipulacije, vrednuju se kao politička veština, a sprečavanje kazivanja istine na kanalima s nacionalnom frekvencijom sastavni je deo te političke strategije.

Dok nastaje ovaj tekst opozicija u par gradova i opština pokušava da dokaže krivotvorenje u izbornom procesu i unapred sam spreman da tvrdim da će to biti neuspešno. Jednostavno, politička grupacija na vlasti ima neodoljivu potrebu da prikaže demokratsko jednoglasje (kakav vic!) između njih i birača, sa paralelnim procesom anesteziranja kritički nastrojene javnosti.

Sam izborni proces kao demokratski standard u Srbiji služi da bi se demokratija potkopala a sada već i stavio ekser na njen kovčeg.

Svo zamešateljstvo i ukupan manipulacioni potencijal vladajuće grupacije u službi je prvog u mejnstrimu kojem ne treba samo da se dive „nego i da izgleda kao da mu se dive“.

To groteskno pa ako hoćete i izopačeno političko ponašanje potkopava trajne vrednosti na kojima počiva jedna politička zajednica – pravdu, istinu, slobodu. Svakako nije to prvi do sada viđeni oblik lične vlasti, ali jeste do te mere raširen diljem Srbije, da trajno i sa nesagledivim posledicama od jedne zajednice pravi međunarodnu političku pariju kojoj moćni državnici a i predstavnici moćnih država daju deklarativnu podršku.

Podrška nije u cilju verovanja o uređenosti države Srbije već u potrebi zadovoljenja njihovih, pre svega ekonomskih interesa.

Autor je doktor političkih nauka

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari