Subotička Savamala u Ulici braće Radić 1ilustracija Foto: pixabay / jackmac34

Grad Subotica ima veliko kulturno nasleđe koje je svaka vlast u prethodnom periodu po malo uništavala. Tako da se pozorište gradi dve decenije, zapuštene gradske fasade, fontana, jezero Palić, itd. Sada je na red došla Ulica braće Radić. Ulica čini jedinstvenu celinu sa objektima građanske arhitekture, podignutim u rasponu od sredine 18. veka do sredine 20. veka i predstavlja jednu od najlepših ulica u Subotici.

Odlukom Vlade Srbije, koju je potpisala predsednica Ana Brnabić, deo Ulice braće Radić proglašen je za prostornu kulturno-istorijsku celinu, te je kao takav pod zaštitom države. Ova Odluka doneta je 11. a objavljena 12. jula 2019. godine u Službenom glasniku Republike Srbije, broj 50.

Kako je moguće da samo nekoliko meseci nakon donošenja ove Odluke kuće od posebne vrednosti u zaštićenom delu ove ulice nestaju? Da li ili ko je dao dozvolu za rušenje zaštićenih objekata, koja se kosi sa zakonom?

„Ako se radovi na nepokretnim kulturnim dobrima izvode bez utvrđenih uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite ili bez saglasnosti na projekat i dokumentaciju, nadležni zavod za zaštitu spomenika kulture, odnosno Republički zavod za zaštitu spomenika kulture za kulturna dobra od izuzetnog značaja, zabraniće dalje izvođenje radova i podneti zahtev nadležnom organu za rušenje, odnosno povraćaj u prvobitno stanje objekta, o trošku investitora.“ (iz Zakona o kulturnim dobrima)

Autor je rukovodilac Centra za istraživanje u politici Argument