Dokle o Draži Mihailoviću kao izdajniku?

Ostavite komentar

 1. Draža se može izjednačavati sa NOB sve do kraja 41. a u Bosni u nekim delovima i do kraja 42.)Ozren.ž,MajevicaAli posle toga se njihova borba svela samo na borbu protiv NOV.Na kraju su se povlačili zajedno sa Nemcima a na posletku i sa ustašama na žalost.

  1. većina četnika se nije povukla. poslednja veća grupa je uništena na zelengori maja 1945. među kojom je i Draža bio pre nego što je otet.

 2. Prvo, Draža Mihailović nije bio oficir “regularne vojske”, član “legalne i legitimne jugoslovenske vlade” – po međunarodnom humanitarnom pravu, za stanje na okupiranim teritorijama za vreme okupacije odgovoran je (“legalan” i “legitiman”) okupator, u slučaju Jugoslavije okupatori (Nemačka, Italija, Mađarska, Bugarska) uz pomoć kvislinških formacija (Nedićeva Vlada nacionalnog spasa, NDH, Kraljevina Crna Gora…), pa jugoslovenske kraljevske vlade nisu ni legalne, ni legitimne, bez obzira što su ih “priznavali i zapadni saveznici i SSSR”, i imale su tek “izbeglički status”…
  Drugo, za status “izdajnika” Draža (i njegov Ravnogorski pokret) izborio se sam – sem nekoliko meseci 1941, sve vreme rata JVuO-četnici su sarađivali sporazumno i dogovorno sa nemačkim Vermahtom (samo u leto 1944. po 22 sporazuma), italijanskom Armatom, bugarskom armijom i svim kvislinškim i kolaboracionističkim snagama (nedićevcima, domobranima, ustašama…) i zajedno sa njima završili na Bleiburgu, što je bio razlog da su Saveznici u Teheranu celokupnu pomoć preusmerili na partizane i razlog što je kralj Petar II 1944. raspustio JVuO, Dražu smenio sa položaja ministra vojnog i ražalovao ga, a one koji se ne priključe partizanskoj vojsci proglasio za “izdajnike naroda”…
  Treće, i domaća i strana istori(ografi)ja poznaje samo jednu (antifašističku) formaciju koja se borila protiv okupatora (i za oslobođenje zemlje), onu partizansku – između ostalog, istoriografija rezultate političkih igara šezdeset i kusur godina posle rata (“stavljanje JVuO u rang NOB”) ne priznaje kao istorijsku činjenicu!

 3. Свака част Ристићу ,чудно да је објављено ово писмо у листу који учествује у кампањи против Чиче и његових сабораца.

  1. Kad sam se pre nekih 20 I kusur godina, doselila u Australiju, u koloni pobede protiv fasizma, ucestvovali su i cetnici. Bejadoh u cudu. Odem da se raspitam i ostadoh u cudu. Rekose mi:“ Gospodin Draza se borio protiv fasizma.“ Alo, to kazu Englezi. I svake godine idem da promatram tu paradu i nase cetnike (sada su to njihovi potomci).
   Ja vise ne znam sta smo mi to ucili u skoli? Kakvu i ciju istoriju?

 4. U kojim borbama protiv Nemaca je ucestvovao. Cetnici se, sem na pocetku ustanka ustanka (zajedno sa partizanima), nisu borili protiv Nemaca!

  1. Goran Marković, pročitajte knjigu ,,Silovanje Srbije,, od Majkl Liza pa ćete videti gde je sve vodio borbu protiv nemaca i to hronološkim redom nabrojano…

 5. Тужна је она мантра да су се четници борили против Немаца само током 41 године. То говоре они који нису скупили храбрости да прочитају бар једну од сијасет књига где се документовано и проверено говори о биткама четника против Немаца: Лозница као први ослобођени град у Европи, Краљево, Вишеград, Рогатица, опсада Сарајева, ослобођење Крушевца са ни мање ни више Црвеном армијом и многе друге мање или веће битке. Доказана и документована признања и одликовања за допринос равногораца победе савезника на Афричком фронту. Техеран је био велика пијаца на којој су назови савезници истрговали позиције и расподелу снага тако да оставе нерасчишћене ствари како би убудуће могли ведрити и облачити, што дан данас сведочимо. Најтипичнији пример остављања мутне воде су Грчка, Југославија, Пољска… Пре неки дан један угледни хрватски историчар лепо рече , да је Тито био разбијач Југославије јер ми је то писало у манифесту партије пре рата. Да не говоримо о његовој сарадњи са усташама и Немцима током целог рата. Повремени инциденти и пушкарања су проглашавани за херојске битке, а оних пар великих битака биле су дефанзивне.

  1. @zz pop ~ Vi poštovani gospodine govorite o četnicima Ratka Martinovića koji se borio i oslobodio još i Krupanj ! Ali on je zbog toga osuđen na smrt. Draža ga osudio , lično . Nemojte pripisivati Dražićevcima te borbe koje su vodili časni oficiri . Recite , gde se Draža borio !

  2. Da zaista verujete, g-dine zzpop, u ovo što pričate ne biste se krili iza lažnog imena!
   Loznicu su 1941. oslobodili pukovnik Misita i poručnik Martinović uprkos Dražinoj zabrani – Misita je poginuo, Martinovića je Draža osudio na smrt, a on prešao u partizane i završio kao general JNA…
   Kruševac i okolinu su Keserovićevi četnici, zajedno sa Nemcima, „branili“ od NOVJ i Crvene armije, pa kad su se Nemci povukli, grad su napustili i četnici, a građani dočekali CA…
   Nema nikakvih „priznanja i odlikovanja“ ravnogorcima za doprinos na Afričkom frontu – čista izmišljotina!
   Nikada u programu KPJ nije bilo „razbijanje Jugoslavije“ – do 1935. politika i praksa KPJ je bila razbijanje kraljevine i stvaranje Radničko-seljačke republike Jugoslavije, a od 1935, pre svega zbog nadiranja fašizma, politika KPJ je bila odbrana bilokakve Jugoslavije i preko Narodnog fronta savezništvo sa svim snagama za odbranu Jugoslavije…
   Tito, komunisti, partizani… nisu nikada sarađivali sa ustašama i Nemcima…
   Sem nekoliko meseci 1941, sve vreme rata JVuO-četnici su sarađivali sporazumno i dogovorno sa nemačkim Vermahtom (samo u leto 1944. po 22 sporazuma), italijanskom Armatom, bugarskom armijom i svim kvislinškim i kolaboracionističkim snagama (nedićevcima, domobranima, ustašama…) i zajedno sa njima završili na Bleiburgu, što je bio razlog da su Saveznici u Teheranu celokupnu pomoć preusmerili na partizane i razlog što je kralj Petar II 1944. raspustio JVuO, Dražu smenio sa položaja ministra vojnog i ražalovao ga, a one koji se ne priključe partizanskoj vojsci proglasio za “izdajnike naroda”…

 6. Pitanje će se postavljati sve dok ima onih koji tvrde da su četnici antifašisti, iako su se borili pod komandom fašista, okupatora svoje zemlje. Nikakve dobre namere i građanski rat, to ne mogu da pokriju, to je bila i ostala izdaja, za sve ljude, osim naravno nacista, i raznih paćenika opterećenih svojim kompleksima i neznanjem.

 7. Kakva je uloga Draže Mihailovića i Četnika u pobedi nad okupatorom i osobođenju Jugoslavije?NIKAKVA.Dražin pokret jeste bio oslobodilački u poćetku, da bi se kasnije pretvorio u organizaciju za ubijanje pripadnika NOP I njihovih porodica i prijatelja.Na čijoj strani su bili četnici u bitkama na Neretvi i Sutjesci-na strani. okupatora.1942,Za vreme Kozarske ofanzive,u kojoj su Srbi bili okpoljeni od strane Nemaca i ustaša,partizani su poslali izaslanika četnicima istočno od reke Vrbasa sa pozivom za pomoć.Četnici su tog iztaslanika zaklali.Važnija im je bila mržnja prema POJ nego spašavanje Srba.Tada je sa Kozare odvedeno u Jasenovac 42.000 Srba.U proleće 1944 gledao sam četnika zavijenih glava kako šetaju u okupranom Šapcu-okupator ih leči.
  Zbog svega toga istcanje Dražine slike na proslavi pobede nad fašizmom jeste neprigvatljiv gest.

Ostavite komentar

Pisma čitalaca

Dobra praksa u Višnjici i Irskoj 10

Dobra praksa u Višnjici i Irskoj

Zahvaljujući medijima i google pretraživaču ustanovili smo da postoji plan realizacije gasifikacije Višnjice. Postoji neki članak pisan krajem prošle godine. Ovo je relevantno nama, jer poslednje dve nedelje imamo reviju građevinskih mašina po ulicama u našem kraju. Srećom radnici i mašine imaju oznaku firme, pa sam opet uz pomoć interneta našla i kontakte ove firme.

Naslovna strana

28. jul 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.