Falusna matematika 1Foto: Canva

Onomad poslah „Infostanu“ zahtev za umanjenje oktobarskog računa u stavci: grejanje, i to za 50 odsto. Oni odgovoriše da su nenadležni, a ja insistirao da u tom slučaju zahtev proslede na odgovarajuću adresu. I evo odgovora:

Poštovani,

Prosleđujemo Vam odgovor nadležnog JKP „Beogradske elektrane“ na uloženu reklamaciju:

Preporukom Vlade Srbije za racionalnu upotrebu i štednju energenata, Gradsko veće grada Beograda je dana 14. 10. 2022. godine donelo Zaključak kojim se nalaže da se ne započinje isporuka toplotne energije krajnjim korisnicima dok god je prognozirana povoljna spoljna temperatura.

Shodno navedenoj preporuci, kao i dugoročnoj vremenskoj prognozi RHMZ koja je bila iznad nivoa neophodnosti za stavljanje u funkciju grejnog sistema, JKP Beogradske elektrane su shodno Zaključku Skupštine grada Beograda od 25. 10. 2022.godine započele grejnu sezonu 1. novembra 2022. godine.

Treba imati u vidu da je u skladu sa Odlukom o cenama toplotne energije, cena toplotne energije određena na godišnjem nivou i u toku obračunskog perioda koji počinje 1. maja i traje do 30. aprila. Mesečni iznosi se dobijaju deljenjem godišnje cene sa 12 meseci.

JKP „Infostan Tehnologije“ vrši obračun toplotne energije za korisnike stambenog prostora, a JKP „Beogradske elektrane“ za ostale korisnike u skladu sa pomenutom odlukom. Broj grejnih dana je različit po grejnim sezonama i mesečni iznosi računa ne zavise od broja grejnih dana u toku meseca, već grejnih dana u toku obračunskog perioda.

Ne postoji pravni osnov za umanjenje računa za mesec oktobar 2022. godine, imajući u vidu da je cena grejanja utvrđena na godišnjem nivou, a da su mesečni računi izvedeni iz utvrđene godišnje cene grejanja u Gradu Beogradu.

Komisija za rešavanje reklamacija potrošača

JKP Beogradske elektrane

Evo odgovora:
Poštovani,

Izuzetno obradovani vašim odgovorom osećamo građansku obavezu i društvenu odgovornost da vam naglasimo sledeće: sistem obračuna pripada falusnoj matematici, i kao takav nastavlja da krši oba već navedena zakona, pa stoga zahtevamo da ovaj odgovor prosledite višoj državnoj instanci i o tome nas obavestite u najskorije vreme.

Sve naj,

Ružica i Draško Miletić

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.