Ko ugrožava "Kineski zid" na Novom Beogradu 1Foto: Canva

Obaveštavamo vas da je na mestu nekadašnjeg Centrotekstila, u Bulevaru Mihaila Pupina 181, kao i na susednoj zelenoj površini, u planu izgradnja poslovno-stambenog kompleksa na oko 42.000 m2!!!

Kompleks koji će zauvek oteti ono malo parking mesta, naše zelene površine, naše borove, vazduh, parkić i prostor gde se igraju Naša deca.

Planirani projekat – menja suštinu života u formu ispunjenja nečijih preduzimačkih ambicija.

Plan je da se gradi suprotno zakonu, manipulacijom i nasilnom prenamenom pretežne namene objekta iz komercijalne u stambenu, povezujući parcele i objekte radi dobijanja na grandioznosti površine i kvadrata za prodaju, ukidajući pravila gradnje za ovu oblast koja traži neki minimum, koji investitor nije planirao da poštuje.

Objekat koji je namenjen da nam se useli u domove, visok je skoro 35 metara!

Isti se ne može rešiti prostim Urbanističkim projektom, već traži Plan detaljne regulacije, traži posebne analize koje investitor nije poštovao.

Duga lista nepravilnosti navodi nas na pomisao da je odgovorni urbanista, koji je ovakav plan uradio, grubo odstupajući od zakona i planova višeg reda ugrozio interes javnosti, i to svesno!

Ko smo mi?

Obraćamo vam se kao predstavnici 500 zabrinutih porodica koje žive na 15 metara od budućeg gradilišta u zgradi poznatoj kao „Kineski zid“ (Bulevar Mihaila Pupina 183-197).

Ovih 500 porodica već sada nemaju dovoljno zelenila, dnevne svetlosti niti parking mesta, a sada se očekuje da bez glasa i pognute glave prihvatimo odluku da nas zbiju kao pčele u košnicu!

Mi to nećemo dozvoliti!

Nismo sedeli i čekali – reagovali smo kako smo znali i umeli.

Sekretarijatu za urbanizam su podnete dve kolektivne i više pojedinačnih primedbi na Nacrt urbanističkog projekta.

U tim primedbama smo upozorili pored svega već rečenog i na mogućnost ugrožavanja statike naše zgrade, koja je i ranije bila izložena podzemnim vodama, ali opasno redukovanje zona slobodnog kretanja pešaka.

Ovim projekatom se grubo narušavaju nasleđeni i temeljno osvedočeni kvaliteti urbomorfološkog sklopa – čime se ukida princip dinamičnog i nesputanog prostora otvorenog bloka u svetu poznatog i karaktersitičnog za Novi Beograd!

Do danas nismo dobili odgovor Sekretarijata za urbanizam, iako su svi rokovi propisani zakonom – prošli.

Opravdano smo uznemireni i ozlojađeni ovom činjenicom, u strahu da će nam preko noći ispred prozora iznići gradilište, a zatim i betonska GROMADA, koja će potpuno obezličiti i dehumanizovati život celog kraja i ugroziti ne samo nas, već ceo naš komšiluk i kao domino efekat – odraziti se negativno na kvalitet života šireg okruženja.

Molimo vas za medijski prostor kako bismo onima koji odlučuju o našim životima i budućnosti celog našeg kraja skrenuli pažnju na PRETEĆI ZLOČIN, a širu javnost uputili u dešavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.