Ljudi, je li ovo moguće? 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Rečenicu iz naslova povikao je nekada davno legenda sportskog novinarstva u ex Jugi, Mladen Delić. Tad je pao neki „istorijski“ gol, ali je uzrečica ostala, da nas prati decenijama. Da ilustrujemo sa dva nedavna istinita slučaja.

1. Jednom ugostiteljskom preduzeću, negde u maju ove godine, isključena dva Internet priključka. Oni odmah počnu zvati, jer bez Interneta nema života, kad im uskoro stiže „sitno pismo“ od državnog operatera Mobilne telefonije Srbije, o tome zašto su ostali bez Interneta: „Poštovani, Vaš neplaćeni račun od 1.do 31.marta 2021.godine, iznosi 0,78 dinara“ …. pa slede brojevi tekućeg računa i poziv na broj. Ta poruka stigla za prvi priključak. Potpuno ista poruka stigla i za drugi priključak, samo je cifra više nego duplo veća. Čitavih 1,95 dinara. Suma sumarum, 2,73 dinara za dva Internet priključka.

Svaka čast državi i „javnom“ MTS-u. Tako se štiti državna imovina. Dinar po dinar. Od svakog po malo, pa se skupe stotine miliona evra. Za Kopernikus i Premijer ligu. Trebaće još…

2. Poslodavcu jednog univerzitetskog profesora stiglo „sitno pismo“ od javnog izvršitelja da profesoru zapleni do jedne polovine mesečne zarade, pa sve dok se ne izmiri dug, pod pretnjom pravnih posledica predviđenim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju. Ništa čudno i neuobičajeno, dok se ne otvori obračun ukupnog duga.

Glavni dug od 16.8.2019.godine – 1.100 dinara; zatezna i redovna kamata do danas – 220 dinara; troškovi parničnog postupka – 10.900 dinara; troškovi javnog izvršitelja – 11.333 dinara. Ili ukupno 23.553 dinara. Glavni dug od 1.100 dinara, se povećao 21,4 put.

Pri čemu, profesor kaže da ga u protekloj „koronskoj“ godini, niko nije zvao niti opominjao. A i što bi. Umesto najviše 1.200 dinara za glavni dug i kamatu, državi i njenim institucijama, došlo skoro 200 evra. Evro po evro, eto blagostanja. Za državu i javne izvršitelje. Šta ovi što „nadrljaju“ misle, bolje da ne navodimo.

Mladene Deliću, niste ni znali da ste tada izrekli večnu sentencu. Koja nas uporno prati sve ove godine.