O spomeniku u Jasenovcu 1Foto: Canva

Prethodnih dana bilo je više tekstova o životu i radu gospodina Bogdana Bogdanović, povodom stogodišnjice njegovog rođenja. Posebno su spomenute nekropole, koje je on projektovao.

Izneću ovde jedan zanimljiv podatak koji niko ne pominje – kako je on nazvao spomenik u Jasenovcu.

Negde 1996-1997 godine, profesor i arhitekta, gospodin Bogdan Bogdanović, imao je uživo intervju na radiju B92. Pričao je o genezi Izrade i podizanja spomenika u Jasenovcu. Tom prilikom pominjao je da ga je Aleksandar Ranković odveo kod Tita, da prezentira skicu Spomenika, kako bi od njega dobili saglasnost za realizaciju.

Rekao je da je Tito bio vrlo uzdržan i namršten, ali je na kraju dao saglasnost.

Moja malenkost se tada uživo, preko telefona, uključila u radio program B92 i izrazila sledeće utiske (parafraziram): Rekao sam da me taj kameni cvet ne asocira na stradanje tolikih žrtava, jer smatram da to nije adekvatno drugim sličnim spomenicima i ne može se smrt cvetom simbolizovati.

Na kraju sam izrazio mišljenje da je od Tita dobio saglasnost da napravi taj cvet, samo zato što će, posebno kao Srbin, da relativizuje stravičan zločin koji je sproveden u Jasenovcu.

Gospodin Bogdanović mi je, na moje zaprepašćenje, odgovorio: „To nije cvet, već je to naopako postavljen krov kuće“.

Ostao sam „bez reči“ i time je ovaj telefonski razgovor, prenošen preko Radija B92, okončan.

Da sam bio u prilici – privatno da ovo čujem, ne bih se usudio da o ovakvim detaljima pišem, ali pošto je ovo prenošeno preko radija, dajem sebi slobodu da ovo objavim, jer mora da ima još osoba koje su ovo čule a i voditelji sa pomenutog Radija mogli bi da potvrde moje navode.

Čudno je da do danas, nigde nije napisano ili rečeno drugačije osim „kameni cvet‚“ – kada se spominje spomenik u Jasenovcu.

Autor je inženjer telekomunikacija i elektronike u penziji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.