Seča borova i topola u subotičkoj stepi 1Foto: Pixabay/Sakurayim

U Nedelji mobilnosti, biciklističkom vožnjom kroz subotičku stepu, uverili smo se kao građani na intenzivnu seču šume na Tresetu, koja je započeta pre par meseci.

Ona se silovito nastavlja ka velikim borovima. Ako se ovako nastavi jasno je da šume više neće biti!

Seča šume, koja je ovih dana u toku na Tresetištu, uznemirila je građane. Veliki broj Subotičana alarmirao je javnost jer strahuju da će jedina zelena oaza, pluća grada, potpuno nestati zbog seče borova.

Treset. Poruka od osobe koja živi tamo: „Ovde pilaju punim gasom. Lokalno stanovništvo niko ne čuje, jer su stari i bez interneta…. A oni bukvalno plaču! Jedna žena ode od kuće da ne sluša svaki dan kako pada stablo. Skupljali su male veverice, pokušali othraniti, pokušali gnezda premestiti…tuga“.

Dok iz Vojvodinašume kažu da je u pitanju seča zbog obnove šume, stručnjaci i zaštitari su protiv ovako masovne seče jer je šumi potrebno više decenija da se obnovi, te su zatražili izmene godišnjih planova za seču i uključivanje nezavisnih stručnjaka u izradu planova.

Nije potrebno biti šumarski inženjer pa zaključiti da seča šume u ravnici nema nikakvog smisla. Stablo se za tren poseče ali su potrebne decenije da izraste.

Da je Marija Terezija živa, mnogi bi, zbog seče šuma, visili na stablima drveća.