Bivši predsednik zaboravlja da je upravo on izmislio „nacionalno pomirenje“ sa SPS-om, pomogao stvaranje SNS-a, kohabitirao sa Koštunicom, igrao se patriotizma na Jarinju, sa njima usvajao Ustav, glasao za prodaju NIS-a, srbovao u zagrljaju Dodika, ćutao na pokušaje rušenja procesa suđenja ubicama Zorana Đinđića, na prebijanje učesnika Parade ponosa i demoliranje naših kancelarija kada god bismo ukazali na pogubnost tadašnje zvanične državne politike. Umeo je bivši predsednik i da zatvori oči pred rušenjem Beograda i paljenjem stranih ambasada i nemo posmatrao rast nasilja kao vida političkog obračuna u društvu. I to sve uz manju ili veću podršku i saradnju onih protiv kojih se sada tako „istinski“ bori.

Bivši predsedniče, bili smo opozicija i tada i sada, i uvek ćemo biti protiv tog nakaradnog sistema i politike u kojoj su naopaki politički diletanti, zarad malo rejtinga i vlasti, spremni da povlađuju umesto da vode i menjaju, bez obzira na njihovo ime i prezime. Opozicija smo jalovoj politici u kojoj političari ne vide dalje od svog nosa i u kojoj su građani odgovorniji i politički svesniji od onih kojima je to posao da budu. Uvek ćemo biti opozicija onima koji svoju politiku zasnivaju na trovanju, huškanju i podelama, bez obzira da li se radi o „bezubima i svezubima“, o „patriotama i izdajnicima“, o „pravoj ili lažnoj“ opoziciji. Nemamo, niti smo ikada imali, ništa zajedničko sa onima koji tabloidizuju našu stvarnost, bez obzira da li ti isti tabloidi rade u svrhu očuvanja sadašnje vlasti ili su radili za prethodnu.

Sve što sada živimo je posledica sistema koji ste za sebe stvarali, samo što niste očekivali da će baš oni koje ste vi digli iz pepela da ulete u vaše cipele. I kao što niste razumeli ono što smo vam pričali dok ste bili vlast, ne razumete ni ono što vam pričamo sada. Ili razumete, ali ste toliko licemerni i neodgovorni da vam je lakše da se koristite metodama kojima se koriste i ovi kojima ste vi „jedina prava opozicija“, po oprobanom modelu „držite lopova“. U čemu je razlika između njihovog „ko je protiv nas – taj je protiv Srbije“ i vašeg „ko nije sa nama – taj je sa Vučićem“?

Nadam se da ste se bar malo podsetili da je vaša sličnost i saradnja sa sadašnjom vlašću ipak bila malo dublja, šira i, što je najgore, po najvažnijim političkim pitanjima koji su krucijalno uticala na našu budućnost i utabala put za današnju situaciju.

I zato, kada pričate o opoziciji, ostavite LDP na miru, jer nismo vam mi krivi što su sada ovi beskrupulozniji u beskrupuloznosti koju ste vi i većina „prave“ opozicije za sebe gradili, a njima ostavili da je koriste onako kako vi niste stigli. Mislim da bi bilo mnogo korisnije za našu zemlju i društvo da razmišljate o tome šta raditi kada SNS padne sa vlasti, nadam se uskoro, i u kom pravcu ova zemlja treba da ide da se ne bi ponovilo ovo što sada živimo. Recept sigurno nije ono što ste vi radili kao vlast, to je evidentno, bez obzira da li pričamo o spoljnoj politici, regionalnoj saradnji, problemu Kosova, tabloidima i svemu ostalom što je, u većoj ili manjoj meri, bila karakteristika i vaše vlasti. Nešto mora da se menja ili ćemo opet da jurimo svoj rep u nedogled.

Autor je član Predsedništva LDP-a

Povezani tekstovi