Kao mačori na bunjištu 1

Tema koju su odbrali za polemiku je sasvim legitimna i korisna, ali način na koji su se uhvatili ukoštac ne dolikuje reputaciji ni jednog ni drugog.

Odmah da kažem da su mi ideološko-politički stavovi Gorana Markovića bliži od onih koje promoviše Kusturica.

Osim toga sa Goranom sam se družio u mladosti, dok sam sa Kusturicom imao samo dva kratka susreta.

Volim neke njihove filmove i prilično poznajem njihove karijere. I po tom pitanju sam neutralan, jer ne želim da se petljam u vrednovanje njihovih mnogobrojnih filmskih (i drugih) ostvarenja.

Imajući to u vidu, moram da kažem da je Goran prvi začačkao mečku. A siguran sam da je znao da Kusturica ne voli da bude čačkan bilo kad su njegovi filmovi u pitanju, bilo njegovo srbovanje ili rusovanje.

Drugo, zašto bi Kusturica trebalo da polaže račune bilo kome, zašto mu se baš onakav spomenik dopada i zašto smatra da je primeren značaju i ovom političkom trenutku.

Goran, kao građanski orijentisan intelektualac, trebalo bi da poštuje mišljenje suprotno od svog i da ga prihvati bez zlobe i/ili ironije.

S druge strane, Kusturica nije baš morao da potegne pinkovsko-informerski način obračuna sa ideološkim protivnikom i da zagazi u blato ličnih diskvalifikacija.

Goran je, doduše, još dobro prošao, jer se rasprava dešavala na distanci. Mogli su da se sretnu u foajeu Hajata, pa da Goran prođe kao svojevremeno Nebojša Pajkić.

Sve u svemu, izgleda mi da su ova dva značajna reditelja naše kinematografije rešili da ostanu u žiži javnosti baveći se nekim drugim delatnostima, u kojima pokazuju mnogo manje talenta nego u filmovima.

Kao da su postali konsultanti nekome ili nečemu, što ih sada održava i kreativno i finansijski. I kad već spominjem mačore i konsultante, ne mogu a da ne prepričam jedan sjajni stari vic.

Imao čovek mačora koji je bio seksualno hiperaktivan.

Problem je bio što se mačor vraćao iz svojih ljubavnih avantura sav izgreban i izubijan.

Čovek reši da spase muka i sebe i svog ljubimca i odvede ga na kastriranje.

Posle te surove intervencije mačor se smirio. Međutim, posle nekog vremena, ponovo priđe vratima i počne da grebe.

Čovek pomisli – mogu da ga pustim napolje, sad je bezbedan. Sutradan ujutru mačor se vrati opet sav izgreban i izubijan. Čovek, zaprepašćen, pita ga dok ga je previjao: „Dobro, šta si sad radio, kad si nesposoban za ono što si nekad radio?“ Mačor uzdahne i kaže: „Postao sam konsultant.“

Naravoučenije za Kustu i Gorana da su stvarno mačori: Ako već ne možete da radite pravu stvar, manite se „konsultovanja“. Bolje vam je da leškarite na udobnom jastuku i predete pored nogu svojih gospodara nego da pokušavate da radite nešto za šta više nemate (Basara bi rekao) muda.

Autor je nekadašnji filmski umetnik

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.