Ministarstvo kulture: Ristić zamagljuje istinu 1Foto:B. Cvejić

U intervjuu pod naslovom „U Srbiji se nikada nije manje čitalo, a nikada više „pametovaloˮ, Dejan Ristić, tvorac popularne istorije i kreator istorijskih anegdota različite vrednosti, te nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, izneo je niz neistinitih i paušalnih tvrdnji o radu Ministarstva kulture i informisanja i o rezultatima Konkursa za otkup publikacija za biblioteke u 2020. godini.

Ristićevo dovođenje u uzajamnu povezanost dva različita konkursa iz dve različite oblasti koje pokriva Ministarstvo kulture i informisanja stvar su ili njegovog malicioznog pristupa ili posledica njegovog neznanja i neobaveštenosti.

Prateći lik i delo Dejana Ristića i kao istoričara i kao državnog sekretara, ovo drugo zvuči izglednije, ali ne nužno i tačno.

Kao što je Ministarstvo kulture i informisanja mnogo puta do sada napomenulo, nijedna knjiga, pa ni Ristićeva, nije izbačena ni sa jednog spiska, već je konkursna komisija u konsultacijama sa predstavnicima Ministarstva donela odluku koje knjige će biti otkupljene.

Slučajno ili namerno, ponovo, Ristić zamagljuje istinu i čitaocima ne saopštava da je na istom konkursu prošla druga njegova knjiga, slične teme i sadržaja, kao i da Ministarstvo kulture i informisanja nema nikakvu obavezu da preporuči za otkup sva dela koja u jednoj godini objavi neki pisac, bilo da je on zbilja uspešan i ugledan, bilo da to sam o sebi misli.

Što se tiče Ristićevih kvalifikacija o „izostanku sistema“, „raspolućenosti tog izuzetno važnog organa državne uprave“, kao i o nedokazanim optužbama o privatizovanju javne funkcije i konfabulacijama o nečijim gafovima, sve to bi moglo biti okarakterisano kao pravo na mišljenje pogrešno ili nedovoljno dobro informisanog čoveka i istoričara koji sanja svoja velika naučna otkrića koja nikako da se dese.

Ipak, imajući u vidu da je izvesno vreme obavljao funkciju državnog sekretara na način kako ju je obavljao, a gotovo jednoglasno mišljenje i zaposlenih u Ministarstvu i kulturne javnosti je da je to radio na, u najmanju ruku,  nedovoljno dobar ili čak loš način, Dejanu Ristiću bolje bi bilo da umesto što zlonamerno i neargumentovano kritikuje Ministarstvo kulture i informisanja više pažnje posveti ozbiljnom istraživačkom radu u svojoj struci.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.