U Radio-Beogradu bio sam urednik emisije o filmu „Ponoćni bioskop“ i prirodom posla izveštavao sa gotovo svih domaćih i nekoliko stranih festivala. Na Martovskom festivalu koji „Čovek u opancima“ pominje, osim što sam pisao i snimao za svoju emisiju, bio sam i član redakcije „Biltena“ koji je uređivao Mališa Martinović a još su sarađivali Mila Kodemo, Dragan Gajer, Slavko Lazarević, Baća Ilić (redakcija nam je bila u „Golubaniku“ levo od ulaza iznad portirnice).

Ni jedan festival u Vrnjačkoj Banji nisam propustio od vremena kada su direktori bili Miki Stamenković i Milan Nikodijević (na jednom je bio prikazan i moj film „Lepo vreme za mlad grašak“), a na 25. FFS nagrađen sam Zlatnikom za izuzetan doprinos festivalu u Vrnjačkoj Banji, bio sam u ekipi koja je osnovala festival u Herceg Novom (deset godina uređivao Festivalski dnevnik, bio u žiriju, nagrađen plaketom za izuzetan doprinos, objavljena mi je mongrafija o desetogodišnjici festivala).

U Nišu, osim što sam izveštavao, bio sam saradnik festivala, vodio TV emisije posvećene filmu, intervjue uživo pred publikom, u Sopotu uređivao Bilten festivala, nagrađen i statuetom Sloboda“ koju sam pre nekoliko godina vratio jer više nismo imali zajedničku reč.

Svedok gospođa Suzana Atanasov-Marković, arheolog, dugogodišnji direktor CK, mislim na Centar za kulturu. Sa jednog od sopotskih festivala radio sam uživo emisiju sa terase „Kod Tome i Nade“, i tačno je da sam Avramoviću u jednom trenutku dok je sedeo pod voćkama prišao i pitao da li bi nešto rekao za Radio Beograd, on je obarajući nos i ne gledajaći me u oči rekao da ne želi. A da smo posle toga pili je laž, jer sa dotičnim gospodinom nisam popio ni kafu u životu. Za rakiju biram samo ravne meni.

Na ostalim festivalima ni jedanput i slovima ni jedanput nisam video Aleksandra Avramovića osim ako nije bio „Hollow Man“ ali i taj je igrao neposredno uoči premijere „Tarzan brani džunglu“ pa debelo sumnjam. A kako ga ni u tom filmu nisam video, možda ja lažem, jer je verovatno bio „Nevidljivi čovek“.

Vaša molba, Avramoviću, glavnom uredniku Danasa da pogleda od kada ste postali njegov fan, meni liči, što bi klinci rekli – na „uvlačenje“, ali, možete ga pitati od kada sam ja čitalac njegovih kolumni, povremeni saradnik a od nedavno i pretplatnik Danasa.

Gospodine Avramoviću, vi ste čovek koji ne zna šta će sa sobom, pa pronašao film da ubija vreme. Film je, gospodine Avramoviću, ozbiljna „igračka“. Osim što treba kao ja da završite „osnovnu“ školu u Kinoteci, morate da završite i FDU, da biste znali, ako vas neko pita u koje oko meseca udara raketa Žorža Melijesa. Kladim se da niste ni čuli za dotičnog gospodina a ne znate ni u koje oko.

Ove godine, na primer, 26 jula idem na Festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinje u svojstvu savetnika direktora, zatim u Niš gde imam kolumnu u festivalskim novinama preko 30 godina, zatim u Leskovac na Leskovčki internacionalni festival filmske režije, gde sam selektor – a krajem septembra na Kubu jer sam tamo osnovao Festival srpskog filma.

Kad navratim u Jagodinu (Palma odbio moj projekat Festival filmske komedije kao pandan pozorišnoj komediji), recite mi na kojoj ste parceli da i ja nešto od vas naučim…

Autor je novinar, scenarista, pisac i reditelj

 

Povezani tekstovi