Pukovnik bespravno koristi dva stana 1Foto: Pixabay/Sakurayim

S obzirom da ste se bavili temom stanova penzionisanog pukovnika Lalovića dostavljamo vam sledeću informaciju za objavljivanje i radi sticanja pune slike o tom slučaju.

Penzionisani pukovnik Gojko Lalović bespravno koristi dva stana u Beogradu koji su vlasništvo Ministarstva odbrane, i to: garsonjeru u Pohorskoj ulici i troiposoban stan u Vespučijevoj ulici. Svi postupci koje je imenovani vodio su pravnosnažno okončani, i on nije u sporu sa Ministarstvom odbrane već sa nadležnim sudom koji je doneo presudu. Na osnovu te presude u obavezi je da navedene stanove vrati Ministarstvu odbrane, što uporno odbija i dalje ih bespravno koristi. Bespravnim korišćenjem oba stana Ministarstvu odbrane je učinjena šteta, zbog čega su nadležne službe protiv imenovanog pokrenule postupak za nadoknadu štete.

Garsonjeru u Pohorskoj ulici u Beogradu dobio je na privremeno korišćenje 15. 11. 2000. godine u vreme kada je bio na dužnosti zamenika predsednika Više stambene komisije. Gospodin Lalović je 13. 3. 2002. godine lično podneo zahtev da se rešenje o dodeli te garsonjere poništi, što je i učinjeno 10. 4. 2002. godine, ali je i pored toga i dalje bespravno koristi. Rešenje za troiposoban stan u Vespučijevoj ulici u Beogradu doneto je 14. 10. 2005. godine kada je obavljao dužnost načelnika prvog odseka odeljenja za stambene poslove.

Naime, na osnovu ličnog zahteva i pisane izjave Gojka Lalovića da želi da učestvuje sopstvenim sredstvima u iznosu od 58 odsto od vrednosti pripadajućeg stana, dodeljen mu je stan u zakup u naselju Bežanijska kosa, u Ulici Vespučijeva, površine 93,29 metara kvadratnih. Izjava o sopstvenom učešću od 58 procenata od vrednosti stana direktno mu je omogućila značajno pomeranje na rang-listi i dovela ga u poziciju da mu se dodeli troiposoban stan.

Uslov za uvođenje u posed dodeljenog stana bila je upravo uplata 58 posto vrednosti stana, što imenovani nije učinio. S obzirom na to da nije ispunio obaveze iz Ugovora o regulisanju prava i obaveza u rešavanju stambenog pitanja učešćem ličnim sredstvima, navedeno rešenje o dodeli troiposobnog stana Stambena komisija je oglasila ništavnim još 12. novembra 2008. godine. Uprkos tome, Lalović se bespravno i samoinicijativno uselio u predmetni stan.

Postupak po ovom predmetu je pravosnažno okončan pred nadležnim sudom i doneto je rešenje Trećeg osnovnog suda u Beogradu broj 2II 2013/18 od 1. oktobra 2018. godine protiv izvršnog dužnika Gojka Lalovića radi predaje nepokretnosti stana u Ulici Vespučijeva, praznog od lica i stvari izvršnom poveriocu Ministarstvu odbrane – VGC „Beograd“.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije vode brigu o svojim aktivnim i penzionisanim pripadnicima, ali naglašavaju da su svi oni u obavezi da poštuju i da se pridržavaju zakonskih propisa i normativne regulative, kao i da sprovode odluke nadležnih organa.