Zašto vlast privileguje akademce? 1Foto: Stanislav Milojković

Reakcije Alumni kluba Pravosudne akademije na novi Pravilnik za prvi izbor sudija su ogolile suštinu nejednakosti koje postoje između sudijskih pomoćnika i polaznika početne obuke Pravosudne akademije.

To možemo zaključiti iz nekoliko ključnih kategorija novog Pravilnika na koji se žale “akademci“, a za koji su pored članova radne grupe VSS glasali predstavnici pomoćnika kao približno fer rešenju za višegodišnju mučnu situaciju među kandidatima.

Tvrdnje Alumni kluba Pravosudne akademije da je neprihvatljivo da su pitanja na testu za dokazivanje stručnosti i osposobljenosti kandidata unapred objavljena je upravo antiteza sama sebi: simulacija suđenja koju “akademci“ polažu se upravo dobija unapred minumum sedam dana a koja je za iskusne kandidate poput sudijskih pomoćnika ili advokata neuporedivo lakša od unapred objavljenih približno 1.000 pitanja, do 200 iz krivičnog, građanskog, privrednog, upravnog i prekršajnog prava. Unapred objavljena pitanja na veb sajtu VSS-a su uslov za transparentnost i garancija da neće biti dvosmislena.

“Akademci“ jedini ne polažu taj ispit jer imaju privilegovan status po Zakonu o sudijama. S druge strane u Pravilniku Pravosudne akademije o polaganju završnog ispita se jasno vidi da oni za dokaz svoje stručnosti i osposobljenosti polažu jedan ispit – i to simulaciju suđenja te zahtevi Akademije da test bude stroži – da se polaže dva različita vrsta testa predstavljaju duple standarde i neuporedivo teže uslove za sve ostale kandidate.

Kada je Ustavni sud 2014. godine doneo odluku da je neustavan član Zakona o Pravosudnoj akademiji kojim se „akademcima“ daje isključiva prednost na mesto sudije, sudijski pomoćnici nisu oborili konkurs sudija koji su bili iz prve generacije Pravosudne akademije a imali su odluku Ustavnog suda za to.

Navodi u Akcionom planu za poglavlje 23 kao i odluka Ustavnog suda su jasni da se ide u pravcu izjednačavanja kandidata koji dolaze sa Pravosudne akademije i kandidata koji polažu ispit pred VSS. Prema tome, propagiranje Alumni kluba Pravosudne akademije da se kandidati ne ocenjuju tokom zakonski obaveznog razgovora pred VSS je faktički insistiranje na tome da jedino kandidati koji dolaze iz institucije koja je pod nadležnošću izvršne vlasti – “akademci“ ne dokazuju pred sudskom, što je u suprotnosti sa svim evropskim vrednostima u pogledu odvojenosti sudske vlasti od izvršne.

Autorka je potpredsednica Asocijacije pravosudnih savetnika

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Zašto vlast privileguje akademce?”

  1. " Akademci" se ne dokazuju pred sudskom vlašću…. Jel? A to što se polaže prijemni ispit za upis na tu istu Akademiju, to nije ni bitno… Ko je od saradnika polagao bilo koji ispit za prijem u radni odnos? Nijedan, jer je gomila njih primljena po osnovu rodbinsko-prijateljsko- političkih veza, pa bi sada takvi i na funkciju… Evidentno je da ovom društvu smetaju objektivni kriterijumi za izbor, pa je otuda bolje zadržati postojeći sistem " dođeš mi- dođem ti",

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.