Tadićev potez možda ne bi dobio toliki publicitet da su odnosi između Srbije i Bosne i Hercegovine pravi komšijski ili, diplomatskim jezikom rečeno, dobrosusedski. Budući da su, suprotno tome, opterećeni „nasleđem prošlosti“, tužbama, sporadičnim verbalnim rafalima istaknutih političara sa obe strane, odluka predsednika Srbije bila je čudo neviđeno. Šok za javnost naviklu na loše primere.

Kako stvari sada stoje, gasna pomoć Sarajevu još dugo će biti neprevaziđeni, vrhunski domet u odnosima dve zemlje. Jer, u međuvremenu, nesporazumi nisu utihnuli, štaviše ovih dana dobili su na intenzitetu. U Srbiji su raspisane međunarodne poternice za osobama osumnjičenim za ratne zločine nad zarobljenicima, u slučaju „Dobrovoljačka“. Član Predsedništva BiH hitro je reagovao zahtevajući raspisivanje poternica za dvojicom bivših predsednika SRJ. Ponovo su potvrđeni duboko uzajamno nepoverenje u pravosudne institucije i sumnje u njihovu političku instrumentalizaciju. Kao što kompletna politička klasa Republike Srpske, sa kojom Srbija gaji posebne odnose, na Sud BiH gleda kao na instituciju za suđenje samo Srbima, tako i Sarajevo ne veruje tužilaštvu u Srbiji i u poternicama vidi nameru da se BiH dodatno destabilizuje.

Još je nejasno da li i kakve promene u BiH priprema snažno prisutni međunarodni faktor čiji je uticaj na odnose u regionu od ogrome važnosti. Za sada se ne ostvaruju nade Sarajeva da će visoki predstavnik na političku scenu BiH vratiti ešdaunovsku gvozdenu metlu, a izostale su i očekivane „packe“ Džozefa Bajdena Srbiji zbog tesnih veza sa premijerom Republike Srpske.

Ulje na vatru koja tinja u odnosima Srbije i BiH dolivaju versko-politički nesporazumi, poslednji primer razmena optužbi između poglavara Islamske zajednice BiH i srpskog Ministarstva vera. Teško da će se na izuzetno opasnom verskom pitanju išta promeniti nabolje dok postoji podela među muslimanima u Srbiji. Tim pre ako, kako smatra ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić, Ministarstvo vera pravi poteze koji bi odnose među muslimanima mogli dodatno da pogoršaju.

Skup „Bogatstvo različitosti“ održan tokom vikenda u Banjaluci, kada se sve uzme u obzir, podseća na manifestacije „opuštenog“ karaktera. Političari iz regiona i BiH, uz upadljivo odsustvo bošnjačkih lidera, poput kandidatkinja na izboru za mis, listom su se založili za „mir u svetu“, saradnju i toleranciju. Sprovođenje lepih reči u delo očito neće skoro stići na dnevni red.