Blagoslov za nasilje 1

A ta demonstracija sile pokrene lančanu reakciju sumanutih pravdanja iste i negativnih događaja, kao što je parkiranje tenka podno severne tribine stadiona Crvene zvezde, uoči fudbalske biti ili ne biti bitke za novu sezonu u Ligi šampiona.

Navijači crveno-belih, pardon onaj deo njihov ustrojen kao paravojska, parkirali su rashodovano ratno vozilo ispred „Rajka Mitića“ i umesto da budu verbalno osuđeni i prekršajno gonjeni zbog prekomernog mešanja baba i žaba, dobili su prikrivenu, u nekim slučajevima i otvorenu podršku.

Za generalnog direktora kluba i „stuba srpstva“ Zvezdana Terzića to je samo „simbol borbenog duha“ i(li) priprema za vraćanje obaveznog vojnog roka, s čim u vezi je savetovao „treba svi da stavimo šlemove, da se vozimo u tenkovima i transporterima“. Dan posle eliminacije Jang Bojsa iz usta prijatelja Aleksandra Vučića, poznatog i po izjavi da u smanjivanju velikog Zvezdinog duga pomaže predsednikov duh koji „lebdi nad Marakanom“, čulo se i da su aluzije na vraćanje ratničkih 90-ih „zamena teza“, jer zaboga CSKA i Arsenal imaju tenk/top u njihovim grbovima i ispred stadiona.

I ćutnja UEFA je prigodno iskorišćena, jer šta ima mi neki odavde da se bunimo kada demokratska Evropa ne vidi ništa sporno ni u tenku ni u „kamiončetu TAM od dve do tri tone, presvučenom plastikom koja treba da podseća na neko borbeno vozilo“, kako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović podsmešljivo opisao ono na čemu su se egzaltirani fudbaleri Crvene zvezde provozali oko stadiona posle meča.

Prvi čovek policije nije video krivično delo u parkiranju tenka tamo gde mu nije mesto, jer je to „samo maketa tenka“ i „nikome ne preti“, a kako su se od duge cevi na gusenicama u LJutice Bogdana udvorički ogradili Više i Osnovno tužilaštvo, Vojska Srbije i gradski oci sve je svedeno na nivo neobične atrakcije. Eventualno zavisti partizanovaca i mešetarenje opozicije, uz obavezno dovođenje u vezu sa Vučićem, pošto je svako drugačije mišljenje, o bilo čemu, (in)direktan atak na onog što se u sve razume i bolje od nas samih zna šta je za naše dobro.

I, onda se čudimo što su huligani palicama napadali automobile i ljude na auto-putu „Miloš Veliki“ u noći Zvezdine pobede. Nasilje na ulicama, u školama, porodici i medijima buja jer mu država daje blagoslov.