Možemo li da uočimo kako ih vlast menja na loš način pretvarajući u negativnost i ponešto što je bilo dobro kod naprednjaka. Dobro je bilo to što su naprednjaci u izbornim noćima saopštavali približno tačne rezultate. Istina, uglavnom povoljne, oni su i dok su bili radikali, imali glasače. Ali, ponašali su se u skladu sa pravilima političke borbe, neka je teška i prljava, ali donekle fer.

Već neko vreme toga nema, ima samo teškog licemerja. Šta je drugo nego licemerje kad naprednjaci i njihova tabloidna štampa proglasi trijumfalnu pobedu Vučića nad Đilasom. Trijumf da veći ne može biti, mada je reč samo o 17.300 birača u Majdanpeku i 6.500 glasova za SNS. I to osvojenih tako što su svi državni i partijski resursi bili upregnuti. Da bi se uzelo tih 6.500 glasova i reklo da je „Vučić ubio Đilasa sa 65,5 odsto prema 10,9 odsto“, u Majdanpeku je kampanja vođena silinom kao za predsedničke ili za parlamentarne izbore i na tom nivou. Nastupali su premijerka Brnabić, ministri Lončar, Šarčević, Udovičić, Stefanović i u finalu kampanje lično predsednik Srbije i SNS Vučić.

Prethodno je pridobijen i lokalni lider opozicije iz DS koji je promenio stranu i bio drugi na pobedničkoj listi, koja se nije ni zvala imenom partije već samo „Aleksandar Vučić – zato što volimo Majdanpek“. Organizovani su i besplatni koncerti estradnih zvezda, socijalna pomoć i paketi sa hranom, a vrh je bila objava o kineskim ulaganjima u RTB Bor, od čega zavisi i ekonomska situacija u Majdanpeku.

Sa druge strane, pomogao Đilas logistički drugoplasiranoj opozicionoj listi Dveri ili ne, sigurno nije išao u Majdanpek ni on, ni drugi iz Saveza za Srbiju. NJihovo ulaganje ako ga je i bilo u 1.100 glasova koje je dobila lista Dveri, sigurno je ne šest nego šesnaest puta manje od ulaganja SNS. To sve, ako prihvatimo tezu da su iz Dveri samo formalno samostalno nastupili, a da su oni u stvari Savez za Srbiju. Đilas, za razliku od dosadašnjih Vučićevih protivnika iz bivše DS, nije naseo na lažni trijumfalizam naprednjaka. Nije se ustručavao ni da osnivanje SZS bude u istom danu kada i „trijumf SNS“. On je postavio Savez šire od nefer izbora, kao snagu koja čega svoju političku priliku, a i tih hiljadu glasova Dveri znače da će taj momenat doći.