Eksploziv za opoziciju 1

Demonstranti pod parolom „Jedan od pet miliona“ ponovo su izašli na ulice prošlog vikenda zbog dve eksplozije na automobilima opozicionog aktiviste Aleksandra Dražića u Lazarevcu.

Ovaj napad na Dražića i njegovu imovinu samo je jedna u nizu neprijatnih situacija koja mu se dogodila od 2014. godine do danas, kako i sam kaže, od kada se aktivno bavi lokalnom politikom i govori protiv vlasti.

A napadi na Dražića samo su jedan u nizu slučajeva sumnjivih napada na političke neistomišljenike za vreme vladavine Srpske napredne strane i Aleksandra Vučića. Takvih slučajeva je sve više u poslednjih godinu i po dana a atmosfera se posebno zaoštrila od razbijanja glave Borka Stefanovića u Kruševcu, što je izazvalo i bes i reakciju građana te pokrenulo proteste „Jedan od pet miliona“. Od tada, međutim, vlast nije uzmakla i smanjila pritiske.

U međuvremenu se desilo i paljenje kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke, što je verovatno jedini slučaj u kome je neko od predstavnika vlasti zaista i optužen za napad, ali do toga se došlo tek posle pritiska međunarodne zajednice. Na neke su vršeni suptilniji pritisci – kao što je slučaj porodice Đorđević iz Despotovca, gde je sin dobio otkaz iz državne firme zbog učešća u organizaciji protesta a kasnije su čak i njegovi roditelji doživeli pritiske na radnim mestima u lokalnim javnim ustanovama.

Još direktniji i očigledniji napadi na aktiviste nastavili su se kada su prebijeni studenti koji su učestvovali u protestima u Novom Sadu, a nastavili su i građani da pružaju otpor ponovnim izlaskom na ulice. Protesti ipak nisu postigli željeni efekat. Baš naprotiv, kako se bližimo novom izbornom ciklusu atmosfera se opet zaoštrava.

Nijedan od ovih slučajeva od strane nadležnih organa još nije jasno označen kao pritisak i zastrašivanje. „Istraga je u toku“ je najčešći izgovor kojim policija i tužilaštvo izbegavaju da rade svoj posao i pruže odgovore svojim građanima.

Predstavnici vlasti, s druge strane, uvek se zalažu za brzo rasvetljavanje svih slučajeva tvrdeći da nikakve veze nemaju ni sa jednim napadom na političkog neistomišljenika. A kao dokaz ubrzo prilože i nekog svog „ugroženog aktivistu“ kako bi optužili drugu stranu za politički obračun.