Glumce teraju u štrajk 1

I pored toga što su glumci jasno poručili da se ne slažu sa odlukom da za v. d. upravnicu pozorišta bude postavljena glumica Vesna Paštrović, odbornici su većinom glasova na sednici Skupštine grada Sombora u ponedeljak izglasali ovaj predlog. Glumački ansambl je uputio novo saopštenje u kojem, između ostalog, stoji da „iako je izlazak na scenu najveća radost glumaca, bojimo se da nam osnivač svojim bahatim ponašanjem i ignorantskom politikom ne ostavlja ni jednu drugu opciju do – Štrajk!“.

Ovo nije prvi put da se upravo zaposleni iz ovog pozorišta bore za svoje pravo da se pitaju ko će im rukovoditi renomiranom kućom, koja je i u pogledu repertoara i u pogledu nagrada, na uzlaznoj putanji pozorišnih zbivanja u zemlji i regionu. Potvrda da pobuna ansambla nije usmerena ka aktuelnoj političkoj vlasti već želi da zaštiti profesionalizam, leži i u činjenici da su već jednom u svojoj prošlosti to isto uspeli da urade. Nakon 2000. godine, tadašnja novoizabrana demokratska vlast je htela da imenuje čoveka za kojeg je ansambl smatrao da nije dostojan mesta upravnika i uspeo je da se izbori za svog kandidata, kolegu Srđana Aleksića. Nakon gotovo 20 godina glumac Srđan Aleksić je, zajedno sa svojim kolegama, u „somborskom pozorišnom frontu“, na prvim „borbenim“ linijama za odbranu dostojanstva profesije. Nakon odluke osnivača, kao jedini legitimni vid pobune ostaje im štrajk koji su i najavili u saopštenju.

Podsetimo, zaposleni Narodnog pozorišta Sombor su od početka meseca argumentovano pokušavali da skrenu pažnju osnivaču zašto se ne slažu sa predlogom da glumica Vesna Paštrović bude na čelu pozorišne kuće, ali su njihovi zvanični sastanci sa predstavnicima vlasti, kao i saopštenja, potpuno ignorisani, sa dobro poznatim zaključkom „dajmo joj šansu“.

Zaposleni i dalje nisu dobili odgovor „šta je to što pomenutu glumicu, čija je biografija sačinjena od projekata koji pripadaju mahom bulevarskom i komercijalnom pozorištu, preporučuje za bilo koju rukovodeću poziciju u institucionalnom teatru, sem bliskosti vladajućoj stranci“. Podsetimo, predlog zaposlenih za v. d. direktora bila je Bojana Kovačević, koja već sedam godina radi u pozorištu. Prema podršci koja stiže ovih dana jasno je da je kompletna pozorišna javnost nedvosmisleno na strani glumaca.

Bahata vlast na svakom koraku pokazuje da mora, bez vidljivih argumenata, da bude po njihovom, a da profesionalci trpe nametanje robovlasničkog odnosa prema sebi.