Podatak da su računi za struju preduzeća u Srbiji znatno niži od onih koje plaćaju kompanije u regionu već duže vreme izaziva polemike među ekspertima za energetiku. Predstavnici sindikata u elektroprivrednom sektoru mišljenja su da je cena kilovat-sata za industriju, a posebno za trgovinske lance koji dobro zarađuju nedopustivo niska, što je protiv interesa kako države tako i individualnih potrošača.

Neki od zagovornika ove ideje smatraju da bi trgovinskim lancima cenu električne energije trebalo povećati dva do tri puta.

Na taj način, tvrde oni, korist bi imala Elektroprivreda Srbije, jer bi mogla da obezbedi novac potreban za remonte i investicije, ali i siromašni potrošači (domaćinstva i firme gubitaši), jer bi EPS mogla sebi da „dozvoli luksuz“ i tim kategorijama odobri plaćanje računa za struju na rate, otpiše kamate, a najsiromašnijim čak i oprosti dugovanja. Ipak, pojedini eksperti za energetiku kategorično su protiv nametanja viših cena električne energije trgovinskim lancima, jer bi to predstavljalo „kažnjavanje dobro organizovanih privrednih celina“.

Nameće se i logičan zaključak da bi vlasnici trgovinskih objekata, u slučaju da se suoče sa većim računima za struju, mogli da odgovore smanjenjem broja zaposlenih i drugim restrikcijama. Međutim, iako stručnjaci ne mogu da se slože oko toga da li privredi treba povećati cenu električne energije ili ne, nemaju nikakve dileme kada je reč o ceni struje u Srbiji koju smatraju deplasiranom i jednoglasno se zalažu za njeno povećanje i dovođenje na realni nivo. Evidentno je da država niskim cenama električne energije pokušava da privuče investitore.

Međutim, ne može se reći da strani investitori zbog toga baš hrle na ovo područje, a sa druge strane nerealno je pretpostaviti da bi povećanje cena demotivisalo strani kapital da ulaže u Srbiju. Dakle, prostora za realnu strujnu cenovnu politiku ima i Vlada Srbije bi u periodu kada svetska ekonomska kriza jenjava trebalo da razmotri mogućnost korekcije cene. Ako se pažljivije analizira situacija, dolazi se do zaključka da država može kompanije koje do visokih profita dolaze upravo zahvaljujući niskoj ceni električne energije „optereti“ višim cenama, a da se to istovremeno ne odrazi na uređene tarifne odnose. Da li će do toga i doći, drugo je pitanje koje očito ne zavisi samo od mišljenja struke.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.